Otvoren Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu

Zagrebačko Studentsko naselje "Stjepan Radić" bogatije je za još jedan prostor. Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu odnedavno je na novoj lokaciji jer je želja bila još se više približiti studentima koji trebaju podršku.

U 12. paviljonu Studentskog naselja "Stjepan Radić" novootvoreni Ured za studente s invaliditetom pokazao je novo ruho. Uz lokaciju, studenti su zadovoljni i uređenjem.

- Ja mislim da je odlično dizajniran i pristupačan nama osobama s invaliditetom, a to nam je zapravo najpotrebnije, rekla je Ana Mandić, studentica pedagogije, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Studenti se Uredu mogu javiti kad imaju određene teškoće ili trebaju prilagodbu u obavljanju studijskih obveza.

- Ured može izdati recimo preporuku za prilagodbu nastavnog procesa koja može uvelike pomoći studentu s invaliditetom, recimo, ako treba produženo vrijeme pisanja ili neke druge prilagodbe nastavnog procesa, govori Ivan Babec, student poslovne ekonomije, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

- Iznimno smo sretni da možemo biti na usluzi studentima koji nisu jednakih mogućnosti kao i svi oni koji čine većinu na Sveučilištu u Zagrebu, istaknula je prof.dr.sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Na Sveučilištu u Zagrebu potporu trenutačno dobiva 400 studenata, a njihova najčešća pitanja, osim na prilagodbu u nastavi i polaganje ispita, odnose se i na asistenciju, vršnjačku potporu, prilagođeni prijevoz, smještaj i stipendije.

- Individualiziranim pristupom se zapravo nastoji pružiti kvalitetna podrška s ciljem izjednačavanja mogućnosti pokazivanja znanja i kompetencija s mogućnostima ostalih studenata, naglasila je Valentina Novak-Žižić, stručna savjetnica u Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

A kod ostalih studenata treba dodatno potaknuti osjetljivost, kao i volonterski duh kako bi njihovi kolege s invaliditetom imali što lakši studentski život.