10. rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca

Danas se u Krapini obilježava 10. rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca. Prigoda je to da se podsjeti na mnoge uspješne projekte te nagrade koje je osvojio taj muzej, koji je među najposjećenijima u Hrvatskoj.

Od otvorenja 27. veljače 2010. Muzej krapinskih neandertalaca (MKN) pobuđuje veliki interes publike, ne samo zbog intrigantnog pojma 'neandertalci', već i zbog specifičnog načina prezentacije teme.

O 10. obljetnici muzeja smo u emisiji Kultura s nogu razgovarali s voditeljem MKN-a Juricom Sabolom:- Autori projekta i realizacije zuzeja, paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić, nastojali su približiti krapinske kamenodobne stanovnike koji su prije 125 tisuća godina živjeli ovdje, podsjećaju iz Muzeja.
Od otkrića krapinskog pračovjeka prošlo je 120 godina
Postav je osmišljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

Takvu je koncepciju prepoznala i struka pa su autori projekta i realizacije MKN-a Jakov Radovčić i Željko Kovačić dobili Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2010. godinu, a 2012. MKN je bio nominiran za nagradu Europski muzej godine.

Tu je i međunarodno priznanje FIAMP 2010 – AVICOM, koje je muzeju donijelo 3. mjesto u kategoriji multimedijalnih sadržaja u muzejskom postavu za info-kiosk u MKN-u. Nagrada je bila dodijeljena u Šangaju na Generalnoj konferenciji ICOM-a.

U povodu 10. obljetnice u muzeju se održava znanstveni kolokvij '120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca' na kojem sudjeluju Jakov Radovčić, te David Frayer sa Sveučilišta Kansas u SAD-u, Veronioque Laroulandie sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, Olaf Bininda-Emonds sa Sveučilišta Oldenburg u Njemačkoj i Davorka Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Proslava rođendana Muzeja krapinskih neandertalaca počinje u 17 sati, a sve detalje o obilježavanju 10. godišnjice MKN-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od voditelja muzeja Jurice Sabola: