Hrvatski krš i slovenski kras spojili u zajednički turistički projekt

Projektom "KRASNKRŠ" biolozi iz Slovenije i Hrvatske surađuju u valorizaciji prekograničnog krškog krajolika. Nakon dvije i pol godine priprema predstavili su zajednički projekt.


Hrvatski krš i slovenski kras znanstvenici su spojili u zajednički turistički projekt. Rezultat je, kao i priroda, raznolik, a bogatstvo krša prikazano i multimedijski.

- Jedna točka se nalazi i u ovom našem muzeju, brojne poučne staze, jako puno i pisanog materijala, valorizacija prirodne i kulturno-povijesne baštine, rekla je Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Postav o biološkoj raznolikosti i potpuno preuređen Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi otvorit će vrata za dva mjeseca. Predstavit će visokoplaninski krš od nastanka do današnjih aktivnosti čovjeka u planinama Liburnijskog krša.

- Zajedno s ostatkom sadržaja kojeg uređujemo u Kaštelu, vrlo brzo će zasvijetliti u punom sjaju i pokazati svu raznolikost prirodne baštine Gorskoga kotara, rekla je Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.


U sklopu projekta spremne su poučne staze na Malom Platku. A na Krku u Puntu, kao maslinarskom kraju, "stari toš" postaje interpretacijski centar za dobivanje ulja "po starinski".

- Uređena je i jedna staza na Tri križa iznad mjesta i desetke elektrobicikala na području općine Punat, rekao je Marinko Žic, načelnik općine Punat.

U obje države projekt je financiran iz europskog programa za međuregionalnu suradnju.

- Što je interesantno u ovom prekograničnom krajoliku, što je interesantno za turizam, a i što treba zaštititi, rekla je voditeljica projekta Mateja Breg Valjavec sa Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Za sve turiste, nadograđuje se i aplikacija "smartkarst" s informacijama o svim stazama i kršu koji ne poznaje granice.