Varaždinski centri izvrsnosti

Varaždinci su itekako temeljiti kada je o učenju riječ. Iz tamošnjih centara izvrsnosti izašli su brojni prvaci. Začetnici takvog modela rada s visokomotiviranim učenicima postali su i europski centar za darovite. Nizom događaja obilježavaju i Dan centara. Održan je tako i 1. festival Ivan Kukuljević Sakcinski.

Ne plijene svima pozornost roboti i ostala čuda tehnike. Fran Rabuzin se odlično snalazi u povijesnoj ulozi Ivana Kukuljevića Sakcinskog. I hrvatskom jeziku, koji dodatno usavršava u centru izvrsnosti.

- Osjećam se načitanije, puno čitamo, gledamo filmove, a to mi godi jer sam se našao u tome, kazao nam je Fran.

U centrima imaju priliku stjecati dodatna znanja iz područja koje ih zanima. I nije to samo za njih prednost - jer komu od profesora nije želja raditi s učenicima koji postižu vrhunske rezultate?

- Mi imamo strukturu jezičnih radionica za 7. i 8. razrede, korelacijsko interpretacijski pristup za 5. i 6. razred, i jednu medijsku radionicu, uključeno je i kazalište, film, izjavila je mentorica u Centru izvrsnosti za hrvatski jezik Snježana Tramburovski.

Organizirali su i 1. festival Ivan Kukuljević Sakcinski te smotru dječjeg kajkavskog pjesništva. A na pitanje koliko znamo materinji jezik - odgovaraju:

- Naše znanje hrvatskog nije loše, premda se tako čini. Naši učenici sustavno uče, međutim koliko god učili standardni, mi kod djece njegujemo zavičajne govore, rekla je voditeljica Centra za hrvatski jezik za OŠ i koordinatorica festivala Nataša Sedlar.

Znanje se njeguje 14 godina u 14 varaždinskih centara. Europski su centar za darovite.

- Svake godine u svakom pogledu sve više napredujemo. Ove godine centre polazi 944 mlada prijatelja s kojima radi 154 mentora, kazao je voditelj Europskog centra za nadarene Hrvatska Miroslav Huđek.

U ponedjeljak će imenovati nove europske točke za darovite u Hrvatskoj koje će se baviti nadarenim učenicima.