Bjelovarski kvargl postao zaštićeni hrvatski proizvod

Bjelovarski kvargl postao je 25. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod u Europskoj uniji i naš drugi zaštićeni sir. Dobio je oznaku zemljopisnog podrijetla. No, za nju je zasad zainteresirano samo nekoliko proizvođača, pa slijedi zahtjevan posao edukacije, certificiranja i promidžbe.


Spravlja se od svježeg kravljeg sira, soli, crvene paprike i po želji - češnjaka, nakon čega se dimi. Nastao je po uzoru na onaj koji su prije dvjestotinjak godina u bjelovarski kraj donijeli austrougarski vojnici.

- Kvargl je jedan mali sir u obliku stošca, radi se ručno, nikako strojno, mora biti kvalitetna sirovina od mlijeka do sira, objašnjava Đurđica Juranić, sirarka iz Višnjevca, predsjednica udruge Bjelovarski kvargl.

Još prije petnaest godina krenulo se u postupak njegove zaštite. No tek 2016-te, uz pomoć Grada, Udruga proizvođača predaje zahtjev. Ovih dana Bjelovarski kvargl upisan je u europski registar proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog podrijetla.

- I upravo u tom smislu ćemo poticati svoje vlastite OPG-ovce da se uključe jer će imati konkurentniji proizvod koji će moći lakše plasirati ne samo na hrvatsko, nego na europsko tržište, kaže Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik.


Zasad uvjete za proizvodnju zaštićenog Bjelovarskog kvargla zadovoljava tek nekolicina proizvođača u županiji.

- Definitivno se neću uključiti. Zašto ne? Nemam vremena i ne mogu po tim standardima sve, objašnjava Ankica Kraljić, sirarka iz Ciglene.

Moraju imati i certifikat koji nije jeftin, pa kako bi ih potaknuli da se uključe, u Gradu Bjelovaru najavljuju i poticaje do 5 tisuća kuna po proizvođaču.

- Zaštićeni proizvod kojeg kupci jako vole, upravo zbog tog certifikata, koji njima jamči zdravstvenu sigurnost, znači kvalitetu, ističe Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo.

Treba, dakle, još mnogo volje, truda i promižbe da bi prvi Bjelovarski kvargl na tržište izišao s europskim certifikatom geografskog podrijetla.