Kultni Gruntovčani premijerno u Kerempuhu 8. ožujka

Popularna i omiljena kultna serija Gruntovčani autora Mladena Kerstnera, u režiji Kreše Golika, u kazalištu Kerempuh doživjet će svoju adaptaciju.

Pretpremijerno već 6. i 7. ožujka, te premijerno 8. ožujka, na kazališne daske popet će se nezaboravni Dudek, te Regica, Presvetli, Cinober i mnogi drugi.

Adaptaciju je, po Kerstnerovoj komediji ‘Weekend u Gruntovcu’, izvođenoj u zagrebačkom Kazalištu Komediji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, napravio je Boris Svrtan, koji s Rajkom Minkovićem supotpisuje i režiju.

Nakon legendarnog Martina Sagnera u ulozi Dudeka, u kazalištu će ga utjeloviti Matija Šakoronja kojega smo ugostili u Vijestima iz kulture.- Bit će ti hommage kultnom mikrosvijetu iz pera Mladena Kerstnera uobličenom u ‘krimić za 21. stoljeće’ koji postavlja pitanja o stanju hrvatskoga društva danas, najavili su iz Kerempuha.

Kerstnerovi ‘Gruntovčani’ veliku su popularnost stekli dramskom serijom u režiji Kreše Golika iz 1975., a nova Kerempuhova predstava, kako je rekao Svrtan na konferenciji za novinare, koristi poznati predložak za propitivanje stanja hrvatskog društva danas.

- 'Gruntovčani' su bili humorni i ozbiljan amblem hrvatske šutnje, to je bio Kerstnerov katapult koji nas je na neki način izbacio iz cipela, kazao je Svrtan u Kerempuhu, nakon što su novinarima prikazana dva kratka prizora: Kerempuhovi ‘Gruntovčani’ bit će ‘hrvatska šutnja broj 2’, dodao je Svrtan.

Nezaboravne likove koji su postali dio kolektivnog imaginarija Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera i druge Svrtanova adaptacija postavlja pred izazove novoga doba, uvodeći dodatni lik u dramatizaciju: državnu tajnicu Marinelu Puvalo (Olinka Vištica), predstavnicu novog hrvatskog kapitalizma koja u imaginarno podravsko selo donosi megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone.

- Njezinim dolaskom u Gruntovec, gdje su svi već ionako spremni za korupciju, predstava postavlja pitanje kakvo smo društvo danas, u kakvo ogledalo gledamo, ako jedini čovjek koji je najveći idealist i poštenjak biva izguran i izvrgnut ruglu kao nevažan i lud čovjek, rekao je Svrtan.

U glavi smo i dalje isti

Rajko Minković, koji sa Svrtanom ‘sjedi u koredateljskom čamcu’, posebno se osvrnuo na ansambl mahom sastavljen od glumaca koji se u vrijeme ‘Gruntovčana’ nisu ni rodili.

- Oni su u ovu predstavu donijeli jednu divnu senzibilnost, prebacujući priču u današnje vrijeme a da nismo izgubili ništa od onoga što je u samome testu. Interesantno je kako se puno toga promijenilo, ali je interesantno i to da smo u glavi ostali isti, rekao je Minković, ocijenivši da će ova predstava sasvim sigurno ‘procvasti pred publikom’.

U predstavi igraju Matija Šakoronja (Dudek), Mirela Videk Hranjec (Regica), Hrvoje Kečkeš (Presvetli), Boris Svrtan (Cinober), Filip Detelić/Borko Perić (Matula), Ivica Zadro (Martin), Nina Erak Svrtan (Gretica), Anita Matić Delić (Kata), Luka Petrušić (Besni), Ines Bojanić (Babica/Roza), Maja Posavec (Cila / Pjevačica), Ornela Vištica (Marinela Puvalo), Josip Brakus (Jura / Rok Vađon / Štef), i Karlo Mlinar (Inženjer / Videk / Konobar).

Prepoznatljivo ali i novo

Kazališni Dudek, Matija Šakoronja, kazao je da je za njega najveća odgovornost bila na temelju jedne od najpoznatijih uloga u hrvatskoj kinematografiji stvoriti novi lik, koji zadržava očekivanu prepoznatljivost ali i sadrži nešto novo.

- Pokojni Martin Sagner napravio je zaista maestralnu ulogu. Meni je ostalo napraviti nešto drukčije, malo pomaknuto ali opet da ostane isto, rekao je.

U komadu se govori ‘kerstnersovksi jezik, koji je mješavina zagorskog i podravskog’ o čemu se, naglasio je ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović, vodila posebna pažnja, uz pomoć jezične savjetnice Ines Carović.

- Posebnu smo pažnju posvetili jeziku, da sve bude ispeglano i ujednačeno, i zato nam je bilo jako važno posebnu pažnju posvetiti kajkavskom jeziku kojega se inače nema toliko prilike slušati na sceni, rekao je Šušković-Stipanović.

Originalnu filmsku glazbu Živana Cvitkovića u predstavi izvodi Glazbena skupina Cinkuši, koji su dodali i nešto svoje.

Autorski tim zaokružuju kostimografkinja Vedrana Rapić i oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar.

GostI emisije Kultura s nogu bili su redatelji predstave Boris Svrtam i Rajko Minković: