Rijeka 2020: na Kampusu niče suhozid

Na riječkom Kampusu, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, do 1. ožujka odvija se besplatna majstorska radionica izrade suhozida, namijenjena svim uzrastima, koju pohađa ukupno 80-ak građana.

Radionica, koja je dio projekta 'I am not a robot' umjetnika Darka Fritza, provodi se svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu, pod vodstvom mentora iz udruge 4 grada Dragodid.

Najvidljiviji dio projekta je sanacija trenutno zapuštene površine uz zgradu Građevinskog fakulteta, kroz sadnju nove vegetacije uz, naravno, očuvanje već postojeće.

Ovaj umjetnički rad izvodi se na poseban način, u formi malog parka: vizualno umjetnički oblikovane hortikulture s uređenim okolišem, pri čemu sadnice bilja ispisuju veliki tekst 'I am not a robot', a sve se izrađuje od organskih i neorganskih materijala, kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova.

Osim 80-ak prijavljenih građana, u izradi umjetničkog rada sudjeluju i studenti, a organizacija vrta i sadnja biljaka lozice i lavande koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavlja se uz superviziju krajobraznih arhitektica iz riječkog komunalnog društva Čistoća.

Park će služiti studentima, profesorima, stručnim suradnicima, ostalim zaposlenicima i gostima Sveučilišta u Rijeci, ali i stanovnicima Rijeke svih uzrasta, posebno okolnih gradskih četvrti Trsat, Vojak, Krimeja, Gornja Vežica i Podvežica.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u susjedstvu Kampus družila se s koordinatoricom programa 27 susjedstava EPK-a Majom Pratengrazer, i studentima koji sudjeluju u radionici: