Prvi put u Hrvatskoj – 'Tosca' kao dramska predstava

Prvi put u Hrvatskoj gledatelji će moći pogledati Toscu, ne kao operu već kao dramsku predstavu. Naime, premijera je večeras u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a režiju potpisuje poznati redatelj Damir Zlatar Frey.

Damir Zlatar Frey se s operom 'Tosca' susreo prvi puta zapaženom režijom dviju različitih izvedbi, u kazalištu i ambijentalnoj prilagodbi, u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci 2007. godine.

- Ovaj se put s temom Tosce i njezinim strastima Frey susreće na dramskoj pozornici, postavljajući Sardouovu 'Toscu' prvi put u Hrvatskoj. Važnost Freyeva djela može se prije svega prepoznati u njegovom poimanju kazališta kao integrirane umjetnosti, kojoj se posvećuje preciznim radom u svim segmentima uprizorenja, napominje dramaturg Rok Andres.

Tosca u režiji Damira Zlatara Freya pokušat će u procesu uprizorenja napraviti nešto slično što su libretisti i skladatelj učinili za operni postav, a praznine popunjava režijska i glumačka inovacija, koje će Floriji Tosci dati novi izraz i pogled.

- Događanje vrlo zgusnuto pratimo prema logici opernoga libreta, kojega su Pucciniju priredili Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, dok je govorni tekst (samo događanje) preuzet iz Sardouove drame. Povezivanjem obaju temeljnih djela, pomoću Freyeve poetike i njegove ekipe, zaključuje Andres.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je na probi te se družila s redateljem Damirom Zlatarom Freyem, glumcem Lukom Mihovilovićem i glumicom, Madom Peršić: