Trešnjevački Muzej susjedstva prikuplja eksponate

Ovih je dana u najvećoj zagrebačkoj četvrti - Trešnjevki osvanuo neobičan poziv njezinim stanovnicima da doniraju fotografiju ili predmet koji svjedoče o trenucima iz povijesti Trešnjevke, primjerice stari kućni broj, kutiju keksa Bizjak ili ulaznicu za kino Triglav.

Fundus budućeg muzeja prikuplja se u Tehničkom muzeju ' Nikola Tesla' te u kulturnom centru Baza u Adžijinoj ulici.

Dosad je prikupljeno mnogo starih fotografija, među njima portreti iz izloga prve trešnjevačke fotografske radnje 'Foto Ivica', zatim ulaznice za kino Triglav, koncerte u Domu sportova i sportske događaje u Ciboni. Tu su i kaput iz trešnjevačke konfekcije 'Vesna', uniforma Trešnjevačkih mališana i niz drugih fragmenata osobnih i kolektivnih sjećanja Trešnjevčana.

- Izgradnja odozdo za nas znači da je u sam projekt uključena zajednica, dakle, da se muzej ne grade nekakvi stručnjaci, muzeolozi, povjesničari umjetnosti, već da zajednica donosi svoje predmete i da se kroz njihove osobne priče gradi povijest kvarta, pojašnjava koordinatorica projekta Barbara Gregov iz BLOK-a.

Trešnjevka je kao radnički kvart nastala između dva svjetska rata, u vrijeme ubrzane industrijalizacije. Tijekom desetljeća postala je poznata po antifašističkom naslijeđu, a danas je najveća zagrebačka četvrt.

- S obzirom na sve to, Trešnjevka nema dovoljno kulturne infrastrukture. Ako gledamo područje tzv. Stare Trešnjevke, tu je jedno kazalište, jedan centar za kulturu i jedna knjižnica, napominje koordinatorica projekta Dunja Kučinac iz udruge BLOK.

Na rubu kvarta je, pak, jedan muzej: Tehnički muzej 'Nikola Tesla' je zapravo nekako i logičan, prirodan partner projekta, prije svega zbog svoje lokacije, naravno. U sklopu projekta mi ćemo organizirati dvije ture po trešnjevačkim tvornicama, kaže muzejska pedagoginja Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja.

Trešnjevčani svoje priloge mogu donijeti u Tehnički muzej ili susjedski svratiti u BLOK-ovu Bazu na adresi Adžijina 11 do 29. veljače. Svi prikupljeni eksponati najesen će se naći u virtualnom muzeju, dok onaj pravi tek čeka svoju trajnu adresu.