Kažnjenicima omogućeno da budu dio djetetova života

"Siročići pravde, kažnjenici bez krivnje" kaže se za djecu čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne. Jučer je predstavljen program koji kažnjenicima omogućuje da budu dio djetetova života preko aktivnosti čitanja naglas.

Čitateljski program za zatvorenike i djecu održavao se proteklih pet godina - u svim kaznionicama i srodnim ustanovama u Hrvatskoj. Riječ je o oko 12 tisuća djece koja imaju jednog ili oba roditelja u zatvoru.
- Naša svrha je dakle podržavanje, promicanje čitanja i pismenosti, na svim mogućim razinama; promicanje i razvijanje onog stupnja pismenosti, zapravo čitateljske sposobnosti koje su optimum za svakog pojedinca, ističe Snježana Perak.

Program se provodio na relativno jednostavan način. Roditelj u zatvoru izabere jednu od ponuđenih knjiga ili slikovnica, zatim to pročita naglas, snimi te pošalje djetetu ili mu preda tijekom posjeta.

Održavali smo radionice i sa zatvorenicima i s tretmanskim osobljem, govorili im zašto je važno čitati djeci, u kojim trenucima čitamo djeci, koliko je to važno za njihov cjelokupni razvoj, ističe Kristina Čunović.

Udruge Roda, Hrvatsko čitateljsko društvo i Roditelji u akciji - osigurali su više od dvije tisuće knjiga za provedbu programa. Na taj način djeca ostaju u doticaju s poznatim roditeljskim glasom, što ima golem pozitivan utjecaj na odgoj. Djeca se osjećaju manje usamljeno i istodobno bolje razvijaju vlastitu pismenost