Novi gat - više prostora za ribare

Od danas će vrsarski ribari imati više mjesta za vezivanje svojih ribarica, lakše će iskrcavati ulov, a luka će biti sigurnija. Naime, stari mol gotovo je dvostruko duži. Prvi gat u Hrvatskoj financiran većinom europskim novcem - danas je svečano otvoren.

Brodica Paris napokon je dobila više prostora i vlastiti vez pod zubatim suncem. Vrsarski ribari jedva su dočekali taj trenutak.

- Jedan veći komoditet u iskrcaju ribe, također više mjesta kod priveza i automatski je osiguralo veću sigurnost luke. Ovo predstavlja velik pomak unaprijed, kazao je ribar Valter Paris.

Stari mol je nadograđen, malo je viši i popločen kamenom. Vrijedan je 10 i pol milijuna kuna. 75 posto financiran je iz EU fondova, a 25 posto iz ministarstva poljoprivrede.

- Prije godinu dana to je bilo more, a sada na 22 pilota stoji. I ovaj gat je sufinanciran iz operativnog programa za ribarstvo. Praktički smo uduplali postojeći i sad ćemo dobiti više mjesta za ribare, budući da je novi mol isključivo za ribare, kazao je ravnatelj Lučke kapetanije Poreč Branko Curić.

Postavljeni su i ormarići za opskrbu strujom i vodom. U pogledu koji se odatle pruža sada moći, osim ribara, uživati i turisti.