Škola animiranog filma slavi 45. rođendan

Čakovec je ovih dana u znaku filma i filmskog stvaralaštva za djecu i mlade. Škola animiranog filma slavi četrdeset i pet godina postojanja a od ponedjeljka počinje i Festival dječjeg filmskog stvaralaštva na kojem se očekuje više od dvije tisuće djece.

Dječja kreativnost i tada je bila bezgranična. Sada već davne 1975. počeli su - skromno i marljivo. A sedam godina poslije prekretnica.

- Jedan od prijelomnih trenutaka je definitivno 1982. jer smo te godine dobili prostorije. Te godine smo se prvi put pojavili na svjetskom festivalu animiranog filma i počeli tu međunarodnu karijeru, prisjeća se utemeljitelj ŠAF-a Edo Lukman.

Kada se radi - ni muha se ne čuje. Slika po slika i ostvaruju se i najluđi snovi. Škola je to koja je mnogima odredila budućnost.

- Zahtjevno je, da bi film bio gotov prvo se crta, boja, prvo treba nacrtati svaki korak i tak , kaže bivša polaznica Franka.

- Ja sam taj prvi dan '75. došel, kako nisam znal crtati primil sam se te magične kutije i danas sam snimatelj, prisjeća se Dušan Vugrinec.

Čakovec je poznat po ŠAF-u. Pa je u središtu grada postavljena skulptura "Leteći dječak" - zaštitni znak škole koju danas polazi sedamdesetak djece. Pred njima su pak neki novi izazovi.

- Uvijek nailazimo na veke tehnološke novitete, moramo se mijenjati u skladu s trendovima, djeca se mijenjaju roditelji se mijenjaju, ističe voditeljica u ŠAF-u Jasminka Bijelić Ljubić.

Filmski dani nastavljaju se i u ponedjeljak kada počinje osma međunarodna revija filmova za djecu i mlade.