Aleksandar Bubanović – pionir domaćeg jazza

Svestrani umjetnik, fotograf, slikar, pisac, prvorazredni gitarist i skladatelj, Aleksandar Bubanović u glazbeni je svijet zakoračio vrlo rano.

Još kao gimnazijalac, prije Drugog svjetskog rata, svirajući i prateći glazbenu scenu, da bi nakon rata postao redoviti član mnogih sastava, pokrivajući vrlo široki repertoar, od popularnih šlagera do jazza.

Smatra se jednim od pionira domaćeg jazza, ali i jednim od kreativnijih i glasovitijih skladatelja koji su se istaknuli s pojavom Zagrebačke škole animiranog filma. Bubanović je skladao glazbu za stotinjak animiranih filmova, dobio je čak i međunarodna priznanja.

Skladao je i za kazalište, igrane filmove i za televiziju. Najviše je, međutim, zadužio hrvatsku jazz scenu, i to svojim pedagoškim radom. Radeći u zagrebačkoj Glazbenoj školi 'Vatroslav Lisinski', na tzv. zabavnom odjelu, podigao je i odgojio nekoliko generacija gitarista. Gotovo da danas nema profesionalnog jazz ili rock gitarista na kojega on nije imao presudan utjecaj.

Deset godina nakon njegove smrti njegovi su učenici, od kojih su mnogi danas priznati profesori i profesionalni glazbenici, upriličili svom profesoru u čast malu svečanost.

U emisiji Svijet jazza o Bubanoviću su govorili Mate Matišić, Mario Igrec, dr. Tomislav Maretić, dr. sc. Dorothea Sesardić, Antun Tomislav Šaban, Drago Diklić, Zvonimir Bučević i Aleksandar Štulhofer.

Pogledajte uvodne minute emisije koju u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi: