Varaždin: Festival robotike

U Varaždinu se održava festival robotike. Velika je to smotra u kojoj su učenici iz 9 županija pokazali svoje znanje.

Elektronika, matematika, programiranje - sve je to dio robotike. A vjerovali ili ne - već djeca vrtićke dobi upravljaju ovim elektroničkim čudima kao od šale.

Zašto volite robotiku?

- Jer ima natjecanja i možemo dobiti medalje, rekla je Nika iz Zagreba.

Ja jer se volim natjecati, dodao je Andrej.

Pa ne iznenađuje što dječji vrtić u zagrebačkom Sigetu već tri godine ima robotiku kao dio programa - učenje kroz igru.

Nevjerojatno je da već u vrtiću kreću s programiranjem, savladavaju programe i pokreću ih bežićno s laptopa, kazala je pedagoginja Sonja Strebačić.

Pedesetak mentora i dvjestotinjak djece okupilo se u Varaždinu na Festivalu robotike. Cilj je njezina popularizacija, poticanje logičkog mišljenja i kreativnosti.

Kad pogledate da je to igra, tehnologija, to je prostor gdje kreativnost nema limita i povezuje se cijeli niz komponenti, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

A koliko su te vještine važne potvrđuje i aktualna epidemija koronavirusa. Stručnjaci smatraju da će nam upravo roboti i nove tehnologije - biti od koristi.

- Ljudi se ne usude, boje se u kontaminirana područja. Mi imamo ovdje što treba raditi - autonomni roboti koji će spašavati ljude, odlaziti na mjesta gdje čovjek ne može pristupiti, naglasio je organizator Festivala robotike Ivica Kolarić.

Prema viđenom u Varaždinu, za buduće stručnjake ne moramo se brinuti - jer robotika je među djecom i mladima - hit.