Betina: Rubac-dio nošnje odraslih žena

Bit će to večer glazbe i glamura u Opatiji, s mnogo modnih dodataka koji su s vremenom istisnuli neke stare - koji itekako imaju svoju priču. Jedan od njih je i rubac odnosno hacol, kako u Betini na Murteru zovu dio nošnje odraslih žena. Da bi kupile najsvečaniji - žene su nekad znale kopati i 7 dana.

Vezan je nekoć bio oko svake ženske glave. Otkrivao je hacol mnogo o onome tko ga nosi.

Stalo je svakoj Betinki da ih ima što više. A najsvečaniji su zvale: "od sto dinari". Brojile su, zbog njega, mnoge: žulje.

- 7 dan bi hodile u dnevnicu divojke kopati i žene da bi kupile, rekla je Melita Pavić iz Betine.

Bili su hacoli "potriba". Ali i ukrasni i statusni simbol žene - reći će svi na otoku Murteru. I mijenjati se znalo za njih.

U prošlosti su žene koje nisu mogle dojiti morale nabaviti ovcu i janje i tako osigurati mlijeko. Baba Jerinka je tako u zamjenu za ovcu i janje dobila vojničke čizme a moja mama šudar, naglasila je Ljiljana Milin iz Jezera.

Betinski hacol danas je baština, dio folklora. Drži se do njega - itekako!
Jer ne tako davno pratio je žene: od djetinjstva do smrti. U vremenima kad je odjeća bila jednostavna, zagasitih boja, on je bio ukras.

- Dosta marama je izgubljeno kao posljednja želja naših žena da budu pokopane s njome, kazala je Marinka Fržop iz Betine.

Svaki nosi svoju priču. Ili su naslijeđeni ili poklon iz daleke zemlje: od supruga, brata pomorca. Ima ih i sto godina starih.

- Vrlo često se čak pješke išlo u Šibenik da bi se kupila 1 marama. Znači ona je imala vrlo veliku vrijednost, istaknula je etnologinja Sandra Barešin.

Vezuje ga danas oko glave u svakoj zgodi tek gdjekoja Betinka.

Mlade bi žene nosili žarkije hacole, a starije bi nosile mrke.

Na špag se, pak, nižu: desetak puta u godini. I tako je: otkako je svita i vika.

- Za svaku važniju prigodu - bilo svjetovnu ili duhovnu. Krase naše ulice i naše mjesto - Betinu, kazala je predsjednica KUD-a Zora, Betina Matija Kapov.

Oblik je i to njegovanja identiteta. Djelić baštine: srcu mio.