Šaptač rajčicama dijelio sjemenje

Počeli su i radovi u povrtnjacima. U Osijeku je već tradicionalno održana podjela sjemena rajčice. Uz provjerene stare sorte na štandu su se mogle naći i nove, iz cijeloga svijeta.

Na osječkoj tržnici nikada duži red. Strpljivo se čekalo na sjeme velike crvene, zelene, crne ili smeđe rajčice. Dijelio ga je nesebični "šaptač rajčicama". I tako već godinama - besplatno.

- Možda ne mogu stajati toliko nakon branja, možda nisu toliko otporne na sve bolesti, ali zato su za male vrtove idealne. Jer nema ništa ukusnije kad ih berete onako mirišljave, svježe iz vrta i onda ih pojedete, rekao je hobist Dražen Karačić.

Ipak Osječani znaju cijeniti trud. I nije im teško za takvo što izdvojiti ni dobrovoljni prilog. Dok ne dođu domaće, kupiti se mogu one iz Turske.

- Nije istinabog kao ona naša baranjska, ali može proći. NIje ona španjolska ili što ja znam odakle, rekla je prodavačica Nevenka Savić.

Ali se zna odakle su plodovi u ovom prirodnom soku. Kao i ljekovita bamija koju je u svom vrtu uzgojila Ljerka. I dijelila s osmijehom.

- A inače je i afrodizijak da znate. On se stavlja u jela, u gulaše i juhe, naglasila je Ljerka Daiš iz Osijeka.

Kako god bilo, važno da je zdravo, ukusno i domaće. Sve češći izbor onih koji žele jesti - kvalitetnije.