Postavljen prvi riječki neboder za ptice

Rijeka je dobila novi neboder - ali za ptice. Muzej moderne i suvremene umjetnosti, nakon Kožarićeva Stoga sijena, predstavio je novu umjetničku instalaciju. Neboder je visok 11 metara, a napravljen je od drva i metala.

Jedanaest metara visok neboder s dvadeset katova nudi na svakom katu osam kućica za ptice. Instalacija je smještena na prostoru nekadašnje tvornice dizalica Vulkan u čijoj su pozadini dimnjak ugasle  ljevaonice, neboder u kojem su stanovali Vulkanovi radnici i prazna staklena ljuštura Tower centra s početka 90-ih. Autor instalacije Vladimir Perić konceptualni je umjetnik iz Beograda.

- Znači na taj jedan ironičan i duhovit način ponavlja taj tip gradnje u kojem  smo većina nas Riječana stanovali i stvara eksperiment da se vidi hoće li se tu ptice zaista useliti, objašnjava Nataša Šuković, kustosica MMSU-a Rijeka.

Svi znamo kako izgleda kućica za ptice. Perić neboderom za ptice razotkriva da u suvremenoj stanogradnji humanizam, empatija, prihvaćanje individualnosti nisu pretjerano bitni pojmovi. Važno je što više ljudi smjestiti u što manji prostor, ekonomičnije je.

Sedam metara visok neboder za ptice umjetnik je 2003. postavio u Austriji u sklopu tvornice luksuznih drvenih kuća i eksperiment je uspio, ptice su se uselile. 

- Sljedeće godine su mi javili iz tvornice da je sedam parova uselilo. Ja sam 10 godina nakon toga bio u Austriji i uvjerio se, uselilo se možda desetak parova, kaže autor instalacije Vladimir Perić.

Neboder za ptice dio je programskog pravca Doba moći - programa  Rijeka -Europska prijestolnica kulture.