Lutkarica koja se i u svojim 80-im godinama igra i stvara

Iako je već u mirovini, Mirjana Jelašac se voli igrati lutkama. Tako sama u danu promijeni nekoliko imena. Ali u Samoboru je svi znaju kao njihovu omiljenu lutkaricu Mirjanu Jelašac.

Više od 40 godina igra se lutkama. Ona ih i izrađuje i oživljava u slikovitim predstavama. Na radost generacija  i generacija samoborske djece vrtićke dobi, ali i onih ponešto starijih.

- Meni je prva fascinacija u lutkarstvu bila još dok sam bila dijete prije škole, kada sam vidjela prvu marionetsku predstavu. To me toliko zadivilo da je ostavilo neki trag u meni. Onda slijedom događaja, jer sam išla u školu za odgajatelje gdje sam imala lutkarstvo kao predmet, pa na Akademiji. U lutkarstvu je negdje spoj i glazbe i poezije i književnosti i likovnosti i tako se spojilo da putem takvih umjetničkih sadržaja mogu nešto djeci dati, kazala je Lutkarica Jelašac.

Lutkarstvo je za nju metafora, nikako pričanje priče s pomoću lutaka.

- Uvijek mi je namjera izazvati neki doživljaj, zasanjati dijete, razbuditi, zamisliti, očarati, čak i ražalostiti, zašto ne? Žalost je također emocija, a ne samo radost, kaže.

Od „Radoznalog mačeta" do svevremenske „Antigone", Mirjana se svim predstavama predaje na isti strastven način, s vječitim djetetom u sebi. Kada njezini sugrađani pospremaju tavane, podrume, dvorišta i nalete na odbačene stvari s kojima ne znaju što bi, donesu ih Mirjani. Jer ono što je za druge materijal za smetlište, za nju je pravo blago iz kojeg nastaju čudesni svjetovi. Ona vjeruje u moć igre. Sve lutke i predstave inspirirane su njezinom čarolijom.

- Kositreni vojnik koji je sazdan od svijeća, to je čak neka simbolika da izvedbena umjetnost koja zavisi od tolikih stvari znači u ovoj predstavi o treptaju neke svijeće gdje su likovi balerina i svijeća koja je na svijećnjaku na onom štitniku od papira kao haljinicom toliko krhka, ta haljinica na kraju izgori, kaže lutkarica.

Iako je zakoračila u osmo desetljeće, Mirjana svijet još doživljava očima djevojčice - što posebno raduje njezine unuke, ali i ostale male Samoborce, kojima i dalje uljepšava djetinjstvo svojim nezaboravnim lutkama.