Inkluzivna farma

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije djeluje već 17 godina. Kroz različite aktivnosti - od radne terapije, terapije senzorne integracije, pomoći u kućama i u učenju - pomažu u kvaliteti života svih skupina osoba s invaliditetom na području Sisačko moslavačke županije.

Udruga ima 275 članova. Njih 147 izravno je, putem 20-ak programa, uključeno u različite oblike pomoći. Najprepoznatljiviji su po "sobi senzorne integracije ili sobi čuda" - prvoj takvoj u županiji, koja je otvorena u Sisku 2016. godine.

- To je terapija senzorne integracije na kojoj su roditelji do otvorenja sobe u Sisku putovali pretežno u Zagreb u Goljak, Silver, Sloboštinu itd. U principu to je terapija senzorne integracije za osobe sa senzornim poteškoćama, to su djeca iz spektra autizma i drugih oštećenja i cerebralne paralize. Trenutne potrebe senzorne terapije dobiva 83 djece s teškoćama u razvoju. Prošle godine odrađeno je više od 2 000 terapija, kazala je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Razni programi

Osim sobe čuda, prepoznati su i po Maloj kući u Petrinji u kojoj je 93 djece s teškoćama u razvoju uključeno u kabinete radne terapije. Trenutačno Udruga ima 11 aktivnih programa.

- Imamo zaposlenu učiteljicu koja priprema djecu s poteškoćama u razvoju za što bolju integraciju u obrazovni sustav. Osim programa male škole imamo odmor od skrbi, imamo usluge osobne asistencije, imamo zaposlene žene kroz program Zaželi, koji pružaju podršku našim starijim korisnicima u kućama, rekla je Milković.

Udruga intenzivno radi na izgradnji inkluzivne farme u Hrastovici pokraj Petrinje. Na samom je početku izgradnje. U njoj će biti organiziran poludnevni boravak osoba s invaliditetom, a zatim i centar za njihovo neovisno življenje i boravak.

- Tako ćemo učiti kako uzgajati određene namirnice. Imat ćemo sat domaćinstva gdje ćemo ih učiti prerađivanju, obrađivanju. Imat ćemo male životinje. Kroz neke satove domaćinstva učit ćemo ih onim neophodnim navikama za održavanje čistoće, higijene, hranjenja. Znači, svega onoga što njima danas sutra bude neophodno da budu što samostalniji u okviru njihovih mogućnosti, rekla je Milković.

Izgradnja inkluzivne farme financira se isključivo humanitarnim akcijama i donacijama. Bila bi za osobe starije od 21 godinu, kada najčešće prestaje skrb države za osobe s invaliditetom.

- Mi ćemo njima omogućiti svakodnevni boravak na farmi gdje ćemo nastaviti raditi s njima kroz aktivnosti u prirodi, na stjecanju svih onih navika neophodnih za samostalni život. Naravno, tu je i pomoć iz struke - radnih terapeuta, psihoterapeuta. Ideja je da roditelji budu prisutni na svim tim aktivnostima, rekla je Milković.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije aktivna je u borbi za prava djece s posebnim potrebama, za bolji status roditelja njegovatelja te u pružanju individualne psiho-socijalne podrške i roditeljima i osobama s invaliditetom. Inkluzivne farme kao oblik humanog zbrinjavanja osoba s posebnim potrebama postoje već u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj. Vjerujemo da će jedna uskoro biti i u našoj zemlji -  u selu Hrastovica pokraj Petrinje.