Nema tkanja do ručnog tkanja

U Zagrebu su dobri, a neki i već u javnosti poznati tkalci osnovali udrugu NiTka za promicanje ručnog tkanja. Ciljevi su popularizacija tkanja i učenje mladih - tehnici izrade tkanina.

Od biljaka do niti, od niti do tkanine, a ta je riječ u hrvatskom jeziku zauvijek u sebe utkala tehniku kojom nastaje tkanina, tkanje.

Nekada je bilo nezamislivo da tkanine od kojih su se izrađivale posteljina, zavjese, torbe, deke i kaputi, odjeća i katkad obuća, remeni i ukrasi, nastanu bez tkalačkih stanova.

U svijetu se to znanje prenosi na mlade naraštaje i osobito se cijeni, jer su ručne tkanine neponovljive budući da je u svakoj ručno tkanoj tkanini osobnost tkalje i tkalca. Da sve to sačuva i promiče, u Zagrebu je prije nekoliko mjeseci osnovana Udruga NiTka.

Svi su tkalci i tkalje očarani ritmom iz djetinjstva kojim su majke i bake često uspavljivale djecu. Iznimno je i terapeutsko djelovanje rada na tkalačkom stanu pa u udruzi planiraju raditi ne samo sa školama, Tekstilno-tehnološkim fakultetom nego i s djecom s posebnim potrebama. Naravno, žele osmisliti i tkani suvenir.

Za tkanje upotrebljavaju vunu, pamuk, lan, svilu i viskozu, konop, kožu, a ovo je i idealna tehnika za recikliranje. Odjeću koju više ne trebamo možemo izrezati na vrpce i istkati novu tkaninu za novi predmet.