Popularni putujući van Gogh

Višestruko nagrađivana multimedijalna izložba ‘Meet the van Gogh’, koju je osmislio amsterdamski van Goghov muzej, već treću godinu putuje svijetom. Donosimo priču s lisabonske dionice izložbe.

Iznimno popularne slike, zbog osjetljivosti i zaštite, sve rjeđe napuštaju muzeje, no novi pristup i suvremene tehnologije van Goghova djela prenose u veličanstvena trodimenzionalna okruženja.

Sve je počelo u siječnju 2017., kada je iz Pekinga izložba krenula na kinesku turneju. Nakon Koreje, Londona i Barcelone - i dalje obilazi svijet. Do kraja svibnja u njoj uživaju u Lisabonu.

- Muzej se fokusira na učenje o umjetnosti tako da nas upoznaje s autorovim životom, a sve nas vodi učenju o umjetnosti samoj, ističe direktor Muzeja van Gogh Adriaan Dönszelmann.

Pranećak Vincenta van Gogha Willem van Gogh napominje, pak, da je slavni slikar stvarao umjetnost za sve: No, za života je prodao samo jednu sliku i nije bio priznat. Njegova je misija sada potpuna, s ovim novim iskustvom na mnogo predivnih mjesta, kao što je, na primjer, Lisabon, poručio je van Goghov pranećak.