Umjetnine koje se mogu čuti i opipati

Muzej grada Šibenika približio se i slijepim i slabovidnim te osobama oštećena sluha. Zahvaljujući 3D printeru dio stalnog postava Muzeja grada Šibenika napokon mogu doživjeti i slijepi i slabovidni, a posjetitelji oštećenog sluha šibensku prošlost doznat će s pomoću induktivnih petlji koje su postavljene u muzeju.

Sve to omogućeno je zahvaljujući upravo završenom europskom projektu KULTajmo u Šibeniku. Na projektu 'Muzeja za sve' radilo se 16 mjeseci, pa sada u ruke slijepe i slabovidne osobe mogu uzeti prvi put predmete iz stalnog postava, no opipavati neće originalne eksponate - već replike.

- Na taj smo način prezentirali posude iz raznih perioda: iz prapovijesti, antike… Stavili smo i portrete Antuna Vrančića i homo volans Fausta Vrančića da se može opipati kako je taj padobran izgledao, ističe ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Uključiti ranjive u društvu - davna je želja Muzeja. I učiniti im svoj sadržaj dostupnim. Tako se događajima koji su obilježili šibensku prošlost slušat će se moći i s pomoću induktivnih petlji. Tri su zasad postavljene.

- Ja kao osoba oštećenog sluha mogu bez problema slušati tekst, razgovor, glazbu s odašiljača, a da me ne smeta okolna buka, komentira posjetitelj Miro Vučenović.

Hvale se Šibenčani: odsad slijepi čitati mogu i o Danilskom arheološkom biseru - ostatcima antičke vile, a taktilne table stavili su na još šest arheoloških lokaliteta.

- Na ovaj način postaju nam dostupni nama - populaciji slijepih i slabovidnih postaju dostupni sadržaji i eksponati muzeja koji dosad nisu mogli doživjeti, napominje tajnik Udruge slijepih i slabovidnih Darko Juras.

To je tek početak, kažu u Muzeju, jer plan je zbirku printanih predmeta iz stalnog postava - dopunjavati.