Premijera u Tonskoj dvorani HNK Zagreb

Premijera predstave 'Znaš ti tko sam ja' u zagrebačkom će HNK-u biti u petak, 6. ožujka. Interesantno je to da će se nova predstava izvodi u manjem prostoru – u tonskoj dvorani kazališta.

U predstavi glume Lana Barić, Nina Violić, Livio Badurina, Silvio Vovk i Bernard Tomić, a redatelj je mladi umjetnik Ivan Penović koji prvi puta režira za zagrebački HNK.

27-godišnji Penović ima već puno projekata iza sebe,a i Nagradu hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 2012. godine profesionalno radi kao dramaturg na produkcijama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK Varaždin, ZKM-a, Dubrovačkih ljetnih igara i Teatra &TD.

Od 2014. godine režira vlastite tekstove. Veliki uspjeh postiže predstavom Katalonac u Teatru &TD - predstava je dobila odlične kritike te je gostovala na nekoliko prestižnih festivala u zemlji i svijetu.

Od 2019. godine vodi Kazlišnu družinu KUFER zajedno sa producenticom Romanom Brajša.

- U novoj sezoni Drama zagrebačkoga HNK iskoristit će manji scenski prostor u Tonskoj dvorani za premijerno izvođenje suvremenoga kazališnog projekta, kojim će publici biti predstavljen autor mlađe generacije, Ivan Penović, najavljuju iz HNK-a

Sam Penović projekt opisuje ovako: Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome, nabraja Penović.

- Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova, opisuje Penović.

Predstava se biti fokusirana na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, stvarajući pritom nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.

Uoči premijere njegove autorske predstave 'Znaš ti tko sam ja' redatelja Ivana Penovića u Tonskoj dvorani HNK-a potražila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska: