Uz pomoć umjetne inteligencije od 2022. lakši pristup javnim dokumentima

Hrvatska bi u 2022. trebala dobiti novu semantičku tražilicu službenih dokumenata temeljenu na učećoj umjetnoj inteligenciji, što će krajnjim korisnicima, i onima neupućenima u stručnu terminologiju, omogućiti učinkovitiji pristup službenim dokumentima, najavili su nositelji projekta.

Projekt Uspostave integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom RH, sufinanciranog novcem europskog socijalnog fonda s 12,8 milijuna kn, predstavili su u utorak Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

Projektom se želi osigurati bolje upravljanje i dostupnost službenih dokumenata, razvoj semantičke tražilice kao prepoznatljivog hrvatskog proizvoda te bolja informiranost državnih službenika o obvezama dostave dokumenata u Središnji katalog službenih dokumenata.

Na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva od 2007. je u primjeni verzija semantičke tražilice službenih dokumenata, kao što su pravni propisi, međunarodni ugovori, publikacije i službena glasila, a nova tražilica omogućit će dodatne mogućnosti te integraciju sa sustavom.

- Riječ je o javnim dokumentima, općim aktima i odlukama koje su tijela javne vlasti dužna dostavljati u središnji katalog koji krajnjim korisnicima omogućuje trajan i besplatan pristup, rekao je državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Jan Šnajder, voditelj projekta s FER-a, rekao je kako je ideja da krajnji korisnik koji nije upućen u terminologiju pravnih dokumenata može doći do informacija na učinkovit način. Umjetna inteligencija, koja je već sad sposobna učiti, temelj je razvoja nove tražilice koja može temeljem ponašanja korisnika naučiti koje su informacije relevantne za krajnjeg korisnika nakon što upiše neki pojam za pretragu, kazao je Šnajder.

Prodekan za znanost s FER-a Nikola Mišković rekao je da je zadatak tog projekta koristiti metode temeljene na umjetnoj inteligenciji u svrhu pretraživanja teksta. Umjetna inteligencija, po njegovim riječima ima različite primjene u područjima istraživanja i  područjima koji su od direktne koristi građanima te omogućava da prepoznamo neko lice iz mase lica, da u tekstu pronađeno određene segmente te može značajno poboljšati kvalitetu života, primjerice preporučiti kako se obući s obzirom na meteorološke prilike.

FER, koji je partner u projektu Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva umjetnom inteligencijom bavi se već 30 godina.

- Neki misle da je umjetna inteligencija nastala prije nekoliko godina, ali to je daleko od istine. Na FER-u trenutno djeluje više od 100 profesora istraživača koji su aktivni u tom području", rekao je Mišković, dodavši da Hrvatska tu u usporedbi sa svijetom u samom vrhu, možda čak ispred pojedinih države koje se reklamiraju više od nas.

Poznato je da umjetna inteligencija dobro snalazi u rješavanju matematičkih zadataka i logičkih problema, ali da ima poteškoća s prepoznavanjem šale ili ironije. Mišković, međutim, kaže, kako smo dosta blizu da možemo prepoznati ironiju ili šalu u nekom tekstu, a ono što je izazov je to prepoznati u hrvatskom jeziku.