Radionica o nošenju beba

Šibenska udruga mladih već nekoliko godina organizira druženja roditelja i radionice o nošenju beba, a osnovali su i Knjižnicu nosiljki. U ugodnom i prijateljskom okruženju djeca se igraju, a roditelji razmjenjuju iskustva.

Dojenčad i bebe vole biti u naručju roditelja. Nema boljeg vidikovca za upoznavanje svijeta. - Meni je beba tu gdje treba biti - to je nešto najljepše moguće, govori Ana Cukrov iz Šibenika.

- Bebe nakon što se rode s nama komuniciraju i dodirom i njuhom i vidom, te onda vi time zadovoljavate neke od primarnih bebinih potreba, naglašava Maja Šintić, Šibenska udruga mladih ŠUM.

No i mališani koji su se već okušali u hodanju vole se maziti. Uz različite vrste nosiljki ni to nije problem.

- Evo ovdje imam jednu nosiljku gdje malu od 4 godine još uvijek nosim, nekad je uspavljujem u njoj. Tako da ako se može dijete od 4 godine nositi onda je stvarno udobno, pokazuje Cukrov.

Uz njih nema zapreka za šetnju.  

- Kao što znate grad nam je raskopan! Tako da je meni to savršena stvar za bebe, isplativa i nije mi žao niti jedne kune koje sam uložila u nosiljke i marame koje imam, naglašava Andrea Cukrov iz Šibenika.

U moru proizvoda teško je isprve odabrati najpraktičnije pomagalo. Rješenje su takozvana bebo noseća druženja, na kojima se roditelji susreću dva puta na mjesec.

- Nakon što dođu na nekoliko druženja, isprobaju različite tipove nosiljki pa neke i posude, odnesu kući i isprobaju. Tako dođu do toga što je za njih prikladno, što će kupiti i što će koristiti u svom roditeljstvu, govori Maja.

A osnovali su i knjižnicu, u kojoj je danas više od trideset nosiljki.