Rijeka 2020: za skupinu Needcompany otimaju se europska kazališta

Za projekte skupine Needcompany otimaju se mnoga europska kazališta, a zahvaljujući Europskoj prijestolnici kulture njihova je nova premijera izvedena u Rijeci.

Ovih dana u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture boravi belgijska umjetnička skupina Needcompany. U nizu projekata, sinoć je premijerno u Hrvatskom narodnom kazalištu odigrala predstavu ‘Sve što je dobro’ u režiji voditelja, slavnog Jana Lauwersa koji je za životno djelo dobio i Zlatnog lava.

Za predstavu su već zainteresirana mnoga europska kazališta, pa je tako La Colline u Parizu ponudio čak 12 termina za tu, na prvi pogled, ljubavnu priču, no zapravo se radi o provokativnom komadu Jana Lauwersa, koji progovara o podjelama u društvu i ideologijama koje govore o nepodudarnosti različitih skupina.

Predstava je polu-autobiografska jer temelji se i na pričama koje su autoru ispričali glumci. S jedne strane prikazuje život izraelskog veterana koji postaje plesač te se bori s demonima iz prošlosti, a s druge - Jana Lauwersa i njegovu obitelj.

Životi im se isprepleću kada se bivši vojnik preseli u Brisel i zaljubi u Lauwersovu kćer, koji to, zbog političkih stajališta, ne odobrava.

- Kada pogledate našu izvedbu, bit će vam jasno da propitkujemo što je bit umjetnosti te kako je ona povezana s današnjim društvom. Istražujemo kako napraviti nešto što može biti svjetski, a da se prenosi i na lokalnu razinu, objašnjava autor i redatelj predstave, te osnivač Needcomany Jan Lauwers.

Dotiču se u predstavi prava žena, rasizma, religije, povezuju politička i intimna pitanja, i daje publici razmišljati dugo nakon izvedbe. Predstava ‘Sve što je dobro’ na rasporedu je i danas, a Needcompany festival zaključuje predstava ‘Zauvijek’, u petak, 6. ožujka.