Možda uskoro bude malih ukrajinskih Saljana

Nekad hraniteljica stotina otočnih obitelji, danas tvornica za preradu ribe "Mardešić" u Salima na Dugom otoku uvozi radnu snagu. Radnice i radnici stižu iz unutrašnjosti Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i iz Ukrajine.

Već godinu i pol u Mardešiću radi između deset i petnaest Ukrajinaca. Mladi su to ljudi kojima je kod kuće ostala obitelj, pa će na pitanje što im nedostaje, uglavnom odgovoriti - djeca. Najteže im pada razdvojenost, no djeca im dolaze u posjet tijekom ljeta.

Prvi je u Sali stigao Kosta Protas, danas najbolji radnik u tvornici. Kaže da je u početku sa šefom i kolegama pričao na engleskom, ali da je brzo naučio hrvatski gledajući televizor i slušajući radio. 

Smješteni su u stanovima koje je osigurala Uprava tvornice. Radni dan od 6 do 14 sati ostavlja dovoljno slobodnog vremena. Čim malo zatopli, među prvima će početi uživati u kupanju. Kolege u pogonu cijene došljake sa sjevera. Kažu da su jako vrijedni, ljubazni i pristupačni.

Prvi su kontakti ostvareni prilikom gostovanja saljske Tovareče mužike u Ukrajini. A kako se situacija razvija, možda uskoro bude i malih ukrajinskih Saljana.