Pulski Aquarium na životu drži plemenite periske

Plemenite periske zaštićena su vrsta, no uskoro bi mogle potpuno nestati. Taj najveći školjkaš Mediterana već je neko vrijeme zaražen parazitom. Zdravih jedinki čini se ima još jedino u Istri i to u pulskom akvatoriju.

Periske filtriraju morsku vodu i pružaju dom mnogim organizmima. Važna su karika morskog života. Zaraza parazitom uočena je prvi put prije četiri godine u Španjolskoj i od tada sve više jedinki umire.

Kako bi se očuvala vrsta, zdrave su periske izvađene iz mora pokraj Pule. Zaštitu zdravih periski provodi pulski Aquarium koji u dogovoru s mjerodavnim ministarstvom i kolegama iz cijeloga svijeta radi na očuvanju vrste.

- One su u karanteni, znači nemaju doticaj sa prirodom, s prirodnom morskom vodom, jer u prirodi se nalazi haplosporidij mikrobakterij. Znači mi moramo prvenstveno zaštititi tu populaciju za koju smo dobili dozvole, rekla je Aleksandra Bel Dajković, voditeljica Aquariuma, Pula.

Postoji mogućnost očuvanja vrste pomoću zamrzavanja zametaka, no biolozi se nadaju da će parazit s vremenom nestati, nakon čega bi zdravu populaciju vratili u more.