Više od 600 sudionika stiže na 'Požeški plesokaz'

Već punih 19 godina u Požegi se održava međunarodni festival plesa Požeški plesokaz. Ovaj vikend u Gradskom kazalištu Požega očekuje se više od 600 gostiju plesača, pedagoga i koreografa, 48 plesnih škola, studija, klubova i udruga koji dolaze iz 28 gradova Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Češke.

Trodnevni program, koji počinje u petak, 6. ožujka, podijeljen je u tri tematske večeri: Večer umjetničkih plesnih škola i akademija, Večer suvremenog plesa i klasičnog baleta i Večer show,jazz,hip hop,break i step plesa.

- Planirane su i tri plesne radionice suvremenog plesa pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski koja je pohađala Amsterdam school of arts te Ivone Grubišić sa završenom Plesnom akademijom u Linzu, Austrija. Radionice će se održavati u jutarnjim terminima kroz tri dana, a namijenjene su gostima plesačima Plesokaza, najavljuju organizatori.

Program festivalske dobrodošlice bit će gostovanje profesionalne plesne predstave 'Viola, ja i nas dvije' u izvedbi Nastasje Štefanić, a kao popratni program u foajeu kazališta biti će organizirana izložba plesnih fotografija autora Mladena Božičkovića u povodu 20 godina rada Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar koja organizira festival.

- Cilj festivala je decentralizacija plesa kako bi senzibilizirali javnost na važnost ravnopravnosti plesne umjetnosti kao kazališne djelatnosti i u manjim sredinama. Time doprinosimo razvoju plesne publike. Velika većina sudionika učenici su plesnih obrazovnih ustanova, članovi Hrvatskog sabora kulture, Udruge Ples i dijete - daCi Hrvatska te Kliker platforme za razvoj suvremenog plesa djece i mladih kao i sam organizator, ističu iz Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar.

Pogledajte nastup članica Plesna radionica Ilijane Lončar Anamarije Jakoubek i Lee Majski koje su s tom koreografijom otvorile prošlogodišnji 'Požeški plesokaz' te su za nju bile nagrađene na Trešnjevačkim plesnim susretima, te razgovor s mladim plesačicama i organizatoricom Ilijanom Lončar, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: