Čuda su moguća - potvrđuje paraolimpijac Sinovčić koji je dosegao svjetski vrh

Ovo je olimpijska godina. Nakon Ljetnih igara, u rujnu nas očekuju i Paraolimpijske u Tokiju. Jedan od prvih koji je izborio pravo nastupa je splitski paraolimpijac Dino Sinovčić, aktualni svjetski paraplivački prvak na 100 metara leđno, a odnedavno i diplomirani kineziolog.

Vjerujete li u čuda? Ovo je jedna od takvih priča. Priča o 28-godišnjem Splićaninu Dinu Sinovčiću, europskom i svjetskom paraplivačkom prvaku na 100 metara leđno u kategoriji S6 i hrvatskom paraolimpijcu koji je među prvima izborio nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokyu.

- To je nagrada za 15, 16 godina truda, rada, odricanja. Svatko tko se bavi sportom sanja da jednog dana dođe na svjetski vrh. Ja sam uspio. Nadam se da ću tu i ostati, kazao je Sinovčić.

Dino je od rođenja u invalidskim kolicima zbog artrogripoze, koju karakterizira ukočenost više zglobova. I dok većini za sreću puno toga treba, a ponajviše, nažalost, onog materijalnog, Dinova životna sreća nešto je sasvim drugo, kaže.

- Moja sreća u nesreći je da je bolest napala samo noge, ne i ruke. Stvarno sam sretan zbog toga. Život nam negdje da, negdje oduzme?

- Upravo tako. Zatvore se jedna vrata, ali se otvore neka druga, kaže Dino.

Njegov fizički hendikep učinio ga je još većim borcem. I ne samo u bazenu. Uz 3 treninga na dan 6 puta tjedno, uspio je diplomirati kineziologiju, smjer plivanje i to s izvrsnim uspjehom.

- To je moje velika satisfakcija. Veća i od rezultata. Moja želja. Sport je surov, jedna ozljeda može značiti kraj karijere. I što onda, onda si nigdje, kaže.

O Dinu se uskoro počinje snimati i dokumentarni film, jer njegov život jest poput filma. Onog sa sretnim završetkom i porukom da ograničenja ne postoje, jer čuda su moguća za svakoga - ako dovoljno jako i iskreno vjeruje u njih, baš kao i Dino.