Ponosna vozačica oldtimera

Tko se još sjeća popularnog Fiata 500? Riječ je o automobilu koji je bio preteča fiće. Otišli smo u Istru, u kojoj je vozačica tog oldtimera pulskim ulicama provozala kolegu Marka Percana.

Na cesti se svi okreću za Marinom Banković. Kako i ne bi, kad vozi legendarni Fiat 500 koji je star 52 godine, a kako kaže, unatoč godinama - pali iz prve.

Fiat 500 preteča je automobila koji je kasnije poslužio kao model za legendarnog fiću. Marina vlasnica tog oldtimera Marina je postala prije 3 godina, kada ga je kupila s ocem. Kompletno su ga restaurirali.

- Tu je motor od cinquecenta, 500 kubika, to je oko 18 konja, 2 cilindra i zračno hlađenje što nekada zna biti malo zeznuto, pogotovo kada je hladan pa se zna ugasiti i ne želi više raditi, kaže Marina.

Dakle, cinquecento ima i svoj karakter?

- Ima, i to kada ne želi upaliti, onda ja moram njega: "hajde, hajde, sad ćemo mi to", i kad treba povući na uzbrdici, onda treba malo porazgovarati s njim, prepričava nam Marina.

Naša TV ekipa je imala sreće. Automobil je taj dan bio raspoložen. Krenuli su bez problema.

- Znaš, čak mi se čini da ima dosta mjesta za noge, koliko si visoka?, komentirao je kolega Percan.

- 180 cm, i stane bez problema, stane i tata koji ima 195 cm, tako da to nije problem. Bilo je tu puno anegdota, najviše nas je bilo četvero, ja i 3 dečka koji su svi viši od 190 cm, tako da to je bilo dosta veselo, ruke posvuda, noge posvuda, ali dobro, uspjeli smo, odgovorila mu je Marina.

Cinquecento troši oko 5 litara, a zanimljivo je da ima čak i grijanje.

- Po zimi imamo grijanje od motora koje otvoriš pa ti ide topli zrak, a po ljeti otvoriš krov pa isto to ima svoju funkciju, kaže vlasnica tog oldtimera.

Na cesti je prava atrakcija.

- Ljudi su većinom oduševljeni, iznenađeni, tu nema pravila između generacija - od najmlađih do najstarijih, svi su oduševljeni, mašu, viču. Ono što sam primijetila je da starije generacije imaju puno više poštovanja prema njemu i više se odnose prema njemu s divljenjem, kaže nam Marina.

Svog limenog ljubimca Marina ne bi mijenjala nizašto.

- Puno mi znači, prije svega jer je to poveznica između mene i tate. I nema tih novaca za koje bih ga prodala, nema šanse, zaključuje Marina Banković.