#EU2020HR: otvorena izložba Miroslava Kraljevića u Budimpešti

Priređena uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, u Budimpešti je otvorena izložba velikog hrvatskog modernista Miroslava Kraljevića. Na njoj su predstavljena i djela njegovih najistaknutijih sljedbenika - Milivoja Uzelca, Vilka Gecana i Marijana Trepšea.

- #EU2020HR: Richetrova retrospektiva u slavnom briselskom Bozaru
- #EU2020HR: hrvatski umjetnici u Parizu i Briselu
- Ministarstvo kulture: kulturni programi u povodu #EU2020HR


Riječ je o antologijskom odabiru ključnih djela, najviše iz fundusa zagrebačke Moderne galerije koja je izložbu i pripremila. Dvije godine nakon zagrebačke izložbe prvog modernista mađarskog slikarstva, Józsefa Rippl-Rónaia, u reprezentativnom prostoru budimpeštanse Palače straže uz sam Dunav predstavljeni su, naime, začetnik hrvatske moderne i njegovi sljedbenici.

- S Modernom galerijom nismo nikad bili u Mađarskoj u nekom serioznijem obliku. Donijeli smo 55 slika Miroslava Kraljevića, rodonačelnika naše likovne moderne i sigurna sam da je to za nas muzealce u Hrvatskoj veliko veselje, a za mađarsku publiku mislim da je to jedna prekrasna likovna svečanost, poručila je donedavna ravnateljica Moderne galerije i autorica likovnog postava izložbe Biserka Rauter Plančić.
Moderna galerija izlaže Miroslava Kraljevića u Budimpešti
Izložba u Budimpešti posvećena Kraljeviću ocrtava utjecaj Pariza na njegovo i formiranje predstavljenih umjetnika. Potkraj 19. stoljeća upravo je Pariz bio istinska točka kojoj su gravitirali svi umjetnici svijeta.

- Kraljević tu odlazi i u godinu dana stvara većinu svog opusa, otprilike 25 uljanih slika u samo 11 mjeseci, stotine i stotine, zbrojeno negdje oko 600 crteža, ističe autor izložbe Zvonko Maković.

Umjetnik koji je prve likovne korake učinio u Požegi, živio je samo 27 godina, što njegov opus čini još fascinantnijim.

- Vidimo da imamo, ne samo što pokazati, nego vidimo kako nas zapravo umjetnost povezuje. Ovo je stvarno jedna izvrsna večer za hrvatsku kulturu, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Mađarski državni tajnik za kulturu Peter Fekete ustvrdio je, pak, da je to prilika za upoznavanje, respektiranje i prikazanje umjetnosti jednog velikana susjednog naroda: To je zapravo razlog što sam ovu izložbu nazvao draguljem u kulturnoj suradnji dviju država, rekao je Fekete.

Sudeći po zanimanju publike, nema dvojbe da je izložba velikana hrvatske moderne u Budimpešti pun pogodak. Ujedno je i najava novih razmjena i suradnje.

U Budimpešti je bila i ekipa Vijesti iz kulture: