U Galeriji Mona Lisa nikad izlagana djela Josipa Vanište

Prije dvije godine napustio nas je velikan hrvatskog slikarstva, pisac, sveučilišni profesor, akademik Josip Vaništa, a u zagrebačkoj galeriji ‘Mona Lisa’ sada je izloženo njegovih 60-ak djela, među njima i ona nikad prije izlagana.

Svojevrsni je to presjek bogatog stvaralaštva umjetnika koji u povijest umjetnosti ulazi 1952. godone, podastirući, kako kaže njegov dugogodišnji prijatelj i monograf Zdenko Tonković, drukčiji realizam, različit od prevladavajućeg.

1960-tih se pojavio kao jedan od osnivača i, prema mišljenju mnogih, neformalni vođa i duhovni otac neoavangardne skupine ‘Gorgona’.

- Ono što je meni interesantno, a vjerujem i širokoj javnosti,to je upravo ovo šarenilo djela jer imate djela i od pedesetih godina do danas i različite tehnike, različite motive… To je ono što čini takvu izložbu šarmantnom, napominje autor teksta kataloga Zdenko Tonković.

Publici i kupcima predstavljen je dio ostvarenja iz privatne kolekcije Kranjčević, te manji dio iz kolekcije Henc: crteži, akvareli, pasteli, ulja... mrtve prirode, portreti, pejzaži, vedute - te apstraktne slike, koje nisu na prodaju.

- Te crte su prve nastale u 1960-tim godinama. Tada su postigle svoju slavu, kasnije je te crte ponavljao, tako da nešto od toga možemo vidjeti i na ovoj izložbi, u dijelu koji bi se ticao njegove avangarde, kaže galerist Martin Henc.

I ova izložba, otvorena do 20. ožujka, predstavlja Josipa Vaništu, kako rado tvrdi kritika, kao umjetnika koji nastavlja na tragu hrvatskog tradicijskog slikarstva i istodobno anticipira novo doba.