Sevdah: 'blues iz naših krajeva'

Već šestu godinu ansambl ‘Šadrvan’ organizira koncert tradicionalne bosanskohercegovačke glazbe sevdaha. U izvođenju sevdalinki ansamblu su se u HKD-u na riječkom Sušaku pridružili i kvarnerski glazbenici.

Gosti koncerta bili su virtuozni multiinstrumentalist Zoran Majstorović i Vivien Galetta, pjevačica koja je izgradila karijeru pjevajući na čakavskom dijalektu.

- Počašćena sam što me gospodin Zemir Delić pozvao da pjevam sevdah. Rekoh, molim?! Pa ja to pokušavam učiti već nekoliko desetljeća i ako mi imalo uspije reći ću sama sebi jednom vi, rekla je Vivien Galetta.

Glazbenik Zoran Majstorović napominje, pak, da je za njega sevdah konglomerat raznih glazbenih tradicija: Koliko god se najviše vezuje za Bosnu, pogotovo zato što iz ovih naših bližih prostora dolazi od tamo, ja smatram da se u sevdahu može čuti i različitih drugih stilova. Često se zna reći da je to neki naš blues iz ovih područja, smatra Majstorović.

- Mi smo se okupili prije nekih šest godina. Svi smo nekako bivši glazbenici, u smislu da smo najčešće svirali rock'n'roll i pop ranije, ali sevdah svim ljudima koji dolaze iz Bosne i koji se bave glazbom kola žilama i prije ili kasnije dođe do izražaja, poručio je Zemir Delić, osnivač benda Šadrvar.

Danas sevdah priziva slike nekadašnjeg života u Bosni utemeljenog na estetskim i moralnim vrijednostima tradicije. Vraćanje njoj ne upućuje na idealizaciju, nego na sofisticirano vraćanje starim vrijednostima.