Splitski studenti dobili 2 milijuna kuna

Predstavnici studentskih udruga i splitski studenti, nositelji projektnih aktivnosti, dobili su 2 milijuna kuna za svoje projekte među kojima je i volonterski projekt "72 sata bez kompromisa" te projekt "e-agrar".

S rektorom splitskoga Sveučilišta Draganom Ljutićem potpisali su u četvrtak ugovore o dodjeli novca od upisnina studenata tog sveučilišta u akademskoj godini 2019./2020.

Riječ je o novcu koji je, prema pravilniku o raspodjeli iz upisnina dodijeljen: 731 000 kn za 8 projekata u znanosti i tehnologiji, 583 000 kn za 12 projekata u kulturi i umjetnosti i 732 000 kn za 5 sportskih projekata. Sve to, rekao je rektor Ljutić, pokazuje koliko je dobro i snažno splitsko Sveučilište.

Ljutić je podsjetio da su iz studentskih financijskih sredstava i prije izdvajali za projekte, dodajući kako im je važno da su studenti zadovoljni i da se podiže njihov standard.

- Nema bolje promocije znanosti, umjetnosti, kulture, medija i sporta od toga, istaknuo je i dodao da studente potiču da dalje rastu i da se razvijaju imajući na umu da smo dobili dosta veliki novac za studentsku razmjenu.

- Splitsko Sveučilište je jako dobro sveučilište, a da možemo biti bolji - možemo. Uz pomoć tih mladih ljudi široko otvaramo vrata i oni tu mogu naći svoju perspektivu, rekao je Ljutić.

Studentica i predsjednica udruge SKAC_ST Manuela Mirt je istaknula kako im je čast što je Sveučilište i ove godine prepoznalo važnost njihova volonterskog projekta "72 sata bez kompromisa" i rad volonterskog centra, program cjelovite formacije mladih "3D formacija" i ljetni kamp na Braču, koji će se ove godine četvrti put zaredom organizirati preko ljetnih praznika.

- "3D formacija" je program koji se provodi 3 godine zaredom kada na prvoj godini sudionici djeluju u malim grupama uz svoje animatore i tu istražuju sebe i ono što oni zapravo jesu, točnije prepoznaju svoje talente. Na 2. godini prolaze program duhovnih vježbi, gdje sve to produbljuju, a na 3. godini sve stečeno kroz organizaciju implementiraju u volonterskim akcijama, objasnila je Mirt.

Student Slaven Damjanović sretan je što su dobili novac za projekt "e-agrar". Riječ je o sustavu koji poljoprivrednicima omogućuje praćenje stanja na usjevima. Objasnio je kako su studenti razvili uređaje, točnije male meteorološke postaje koje omogućuju praćenje vremenskih uvjeta.

- Drugi dio našeg sustava je web-aplikacija koja poljoprivrednicima omogućava da u svakom trenutku imaju precizne informacije o usjevima, što uključuje moguću pojavu bolesti, mraza, te potrebu za navodnjavanjem. S tim smo se projektom predstavili i u Hrvatskoj i na međunarodnim natjecanjima, gdje smo uvijek dobili dobre komentare i gdje smo pokušali prenijeti dobar glas našeg sveučilišta, rekao je Damjanović.