9. ožujka 1910. - Prva žena zrakoplovac

Vrlo brzo nakon prvih letova braće Wright u Americi u zrak su se vinule i žene.

I ne samo to: Lillian Todd je u Americi dizajnirala i gradila avione. Godine 1908. Therese Peltier u Francuskoj i dvije godine poslije Blanche Stuart Scott u Americi upravljaju zrakoplovom. Ipak, prvu službenu letačku dozvolu primila je 9. ožujka 1910. Raymonde de Laroche u Francuskoj. Nju je pilotirati naučio osobno francuski konstruktor zrakoplova Charles Voisin. T

a je odvažna žena sudjelovala u zračnim natjecanjima i kupovima, pa je postigla i visinski rekord. Kao talentirana inženjerka željela je postati prvi ženski probni pilot, ali je prigodom prvog probnog leta u ljeto 1919. poginula u zrakoplovnoj nesreći zajedno s kopilotom. Unatoč tome žene su i dalje diljem svijeta upravljale zrakoplovima. Među njima je svakako najslavnija Amelia Earhart. Nakon brojnih letova bila je prva žena koja je preletjela Atlantik.

Preletjela je i Tihi ocean, ali je nestala za pokušaja da obleti svijet. To je, pak, uspjelo 1964. Geraldine Jerrie Mock. U povijest zrakoplovstva upisala se i Jacqueline Cochran, prva žena koja je letjela brže od zvuka. Nezaboravna ostaje i Valentina Tereshkova, koja je 1963. prva poletjela u svemir.

Sveprisutnost žena u zraku i u svemiru i dalje se nastavlja. Više nije neobično ni da žena zapovijeda svemirskim brodom poput Eillen Collins godine 1999.
U Hrvatskoj je, pak, prva žena za komandama zrakoplova s letačkom dozvolom bila Katarina Matanović-Kulenović. Pilotski je ispit položila 1937., a tijekom Drugoga svjetskog rata letjela je u 19. promidžbenom jatu zračnih snaga NDH.