U Hrvatskoj počeo projekt "Posadi moje drvo"

Projekt "Posadi moje drvo" (Plant-my-tree) počeo je u četvrtak i u Hrvatskoj sadnjom sadnica u Gunji te Iloku, čime će se pošumiti oko 23.000 četvornih metara površine u cilju smanjenja štetnih plinova, obnove šumske vegetacije te poboljšanja klimatskih uvjeta.

U Gunji je počela sadnja stabala na površini od oko 13.000 četvornih metara, uz rijeku Savu, gdje se planira posaditi osam do devet tisuća sadnica.

- Nakon Gunje, u Iloku će se na površini od 10.000 četvornih metara posaditi oko šest tisuća sadnica, rekla je predsjednica Udruge Plant-my-tree za jugoistočnu Europu Dina Vukičević Bukovski.


Uz očekivanje da će se projekt proširiti rekla je da je cil ove godine u Hrvatskoj posaditi minimalno 100.000 sadnica, a u cijelom svijetu milijun. Vukičević je pozvala građane, tvrtke, razne institucije da im se pridruže.  


Projekt Plant-my-tree nastao je u Njemačkoj prije 21 godine, a danas se širi na sve kontinente s glavnom misijom - sadnjom stabala i pošumljavanjem radi zaštite okoliša, klime, šuma i održivosti biološke raznolikosti, istaknuo je idejni začetnik i vlasnik projekta Sören Brüntgens.


Kroz projekt je dosad posađeno više od 178.000 stabala zahvaljujući potpori više od 2000 partnera - tvrtki, institucija i pojedinaca. Stabla sade na vlastitim površinama ili zakupom zemljišta na minimalno 99 godina.


- Drveća svaki dan daruju kisik i reguliraju temperaturu te opskrbljuju životinje s hranom, istaknuo je Brüntgens.

Prisjećajući se početaka projekta, kaže da je do početnog novca za kupnju prvog zemljišta za sadnju drveća došao prodajom svog stana, a nakon toga motivirao je i druge poduzetnike.


Koordinator projekta Willi Đurić rekao je da čovjek sve radi na tome da bi upropastio okoliš koji trebamo za život i zato je važnost ovog projekta da se svrsishodno čini dobro i za našu djecu i unučad.


Potporu projektu dala je i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić. Podsjetila je da je Grad Zagreb prošle godine sudjelovao u projektu "Posadi drvo, ne budi panj" te su donirali više stotina stabala, a jedan dio su posadili u naselju Podbrežje.


Na pitanje što će se učiniti s Parkom prirode Medvednica gdje je dosta stabala srušeno u prirodnim nepogodama te posječeno, glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa je rekla da će u povodu Svjetskog dana šuma, 20. i 21. ožujka održati velika akcija pošumljavanja.


- Bit će to na Dubravkinom putu i na Medvednici u Zagrebu te na još puno lokacija u Hrvatskoj, poput Delnica, Požege i istočne Slavonije. Uz prirodnu obnovu, Hrvatske šume godišnje posade do devet milijuna sadnica, rekla je Juričić Musa dodavši da je Hrvatska bogata šumama - 47 posto njezina kopnenog teritorija je pod šumama.