Kulturni pregled s nogu: 'Nije mi trebala podriguša'

U ovotjednom pregledu ekipa emisije Kultura s nogu izdvojila je izložbe fotografskih portreta, aktivističkih ulja na platnu i provokativnih kolaža, a tu je i premijera koja će se održati na petak 13. (puj puj puj).

Do 14. ožujka izložba 'Portret Hrvatske 2020' u Muzeju Mimara predstavlja najbolje radove odabrane na natječaju Hrvatskog fotografskog centra. Među 128 prijavljenih autora i čak 800 portreta titulu najboljeg i novčanu nagradu od 3 tisuće kuna odnio je Walter Sirotić za portret Massima: Najteže je uspostaviti vezu s portretiranom osobom, istaknuo je nagrađeni fotograf Sirotić.

Izložbom ‘Ovo nije lijepo’, koja je do 15.ožujka otvorena u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti, likovna umjetnica Nina Horvat komentira loše strane aktualnih promjena u urbanom prostoru Zagreba –  Kino Europa, Trg žrtava fašizma, garaže u Varšavskoj…
Ovo nije lijepo
Nina Horvat se kao građanka osjetila pozvanom reagirati na radikalne promjene slike Zagreba kakvog poznaje i kakav joj je blizak pa se pridružila mnogima koji su prosvjedovali protiv toga, dok je kroz svoj umjetničko-aktivistički projekt oslikala novi izgled Zagreba.

Do 21. ožujka u KIC-ovoj Galeriji na katu postavljena je izložba Mije Vesovića 'Ars vivendi'. Izložba predstavlja autorski kalendar, napravljenim posebno za Galeriju na katu: Kroz dvanaest kolaža majstor fotografije odabrao je posuditi tuđi fotografski rad i nadograditi ga, intervenirati bojom i kistom u isti, te se dotaknuti hrvatskih umjetnika koji u njegovu odabiru ostavljaju traga u domaćoj kulturi, piše u uvodnom tekstu Emil Matešić.

Na petak 13. ožujka premijeru će imati nova predstava Zagrebačkoga kazališta mladih 'mekog' naziva 'Cement': U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj premijerno izvodimo dramu 'Cement' velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Cement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, stoji u najavi predstave.

Pogledajte tjedni pregled emisije Kultura s nogu: