‘Sederotonin’ 92-godišnjega Đure Sedera

U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba ‘Sederotonin’ - na kojoj se predstavlja hrvatski slikar začudne energije - slikar koji slavi život - Đuro Seder.

Đuro Seder jedan je od najzanimljivijih slikara hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. U 93. godini još radi i stvara. U životu je često mijenjao stilove, nije se bojao eksperimentirati.

Prošao je više faza. Nakon crne koja je trajala 14 godina, njegova su platna ispunile boje. Slikao je pejzaž, mrtvu prirodu, ljude koji su njegova omiljena tema, a nisu mu strane ni sakralne teme. Radost, vedrina, životnost - ono je što želi donijeti svojim slikama.

- To što je karakteristično za njega je figuracija, intenzivan kolorit bogatim pasti namazima boje, zapravo slavljenje životne punine, slavljenje svakog veselja kojeg možemo doživjeti u slici, napominje kustos izložbe Feđa Gavrilović.

Na izložbi u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku može se vidjeti presjek njegova stvaralaštva, a to je prvi put da se predstavlja u toj galeriji.

- Izložba broji 53 djela nastala u razdoblju od godine 1975. pa sve do danas gdje su zastupljene različite teme kao portreti, autoportreti, čovjek i okruženje, tehnologija i ljudi, i one klasične njegove sakralne teme, kaže ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Evo i dojmova publike: Znam da je u dobrim godinama ali umjetnost je razigrana kao dječje slikarstvo, smatra Sofija Marčinko, a Manuela Pauk dodaje: Seder je iznimno vedar i iznimno kvalitetan suvremeni umjetnik koji radi s punim žarom kao kad je bio mlad danas, optimistično je i genijalno.

Seder želi svojim slikama pobuditi malo vedrine. Pogledom na jednostavne, koloristički intezivne i snažno prisutne likove, predmete i prostore možda uspijemo, kaže Gavrilović, potaknuti lučenje jednog specifičnog hormona sreće - nazovimo ga 'sederotonin'.