18. ožujka 1965. - Umro Vatroslav Hladić

Hrvatski kazališni glumac i redatelj Vatroslav Hladić, rođen je 5. kolovoza 1898. u Zagrebu.

Od najranijeg je djetinjstva zavolio kazalište. Počevši kao član putujućeg kazališta pod ravnanjem Josipa Maričića, Hladić je neko vrijeme lutao po provincijskim gradićima. Prvi stalni angažman dobiva za Prvoga svjetskog rata u Vojničkom kazalištu u Bjelovaru, da bi ubrzo pristupio novoosnovanom kazalištu u Varaždinu, gdje i prvi put režira.

Nakon završetka rata prelazi u Osijek, a potom u Split, gdje je, po vlastitim riječima, proživio najljepše razdoblje kazališnog života. U Splitu glumi s velikim imenima hrvatskog glumišta, poput Nine Vavre, Josipa Pavića i Ive Badalića.

Nakon Splita angažiran je u Zagrebu, a zatim ponovo u Osijeku, gdje doživljava ovacije na proslavi 25-obljetnice umjetničkog rada, tumačeći Oswalda u Ibsenovim Sablastima.

Nakon tridesetogodišnjeg predanog rada postaje ravnatelj drame državnog kazališta u Dubrovniku u koje dolazi 1942. Nakon nekoliko godina vraća se u Bjelovar. U plodnoj karijeri, Hladić je tumačio mnoge uloge. Neke od njih su Ignjat Glembay, Lenbach i Shakespeareov Jag.

Hladić svoj rad opisuje u autobiografiji Život glumca. Na jednom mjestu kaže: Ni jedna uloga, ma kako savjesno odigrana, ne smatra se dovršenom, dok poslije posljednjeg čina ne padne zavjesa i ne čuje se pljesak, uobičajeni znak odobravanja. Tek tada je rad dovršen.

Vatroslav Hladić umro je u Rijeci, 18. ožujka 1965.