Veliki povratak ‘Lucie di Lammermoor’

Prvi put u pola stoljeća od Valentinova 2020. na programu naše središnje nacionalne kazališne kuće opet se može pogledati remek-djelo talijanskoga belcanta, opera ‘Lucia di Lammermoor’ Gaetana Donizettija.

Ideja je to novog ravnatelja Opere HNK-a Zagreb, Talijana Marcella Mottadellija koji se prihvatio dirigiranja i izvođačkog koncepta temeljenog na efektnim i dinamičnim tempima. Pritom je okupio dobru ekipu: za redatelja je iz rodne Italije pozvao svestranog umjetnika Piera Luigija Pizzija koji ujedno potpisuje dizajn scenografije i kostima.

Uloge je Pizzi podijelio između prvaka u ‘kući’ i niza novih imena odabranih na posebnoj međunarodnoj audiciji. Tu su uz Ivanu Lazar i Tomislava Mužeka, nova domaća i strana imena opernih pjevača, poput Josipe Gvozdanić i Bože Župića, Talijana Paola Ingrasciotte i Japanca Shoheija Ushirode.

Posebnost prvih dviju predstava bila je u sudjelovanju njemačkog svirača staklene harmonike, Friedricha Kerna u slavnom prizoru Lucijina ludila, ‘Il dolce suono...’, kako je to izvorno i Donizetti napisao za praizvedbu u Napulju, a tek kasnije transkribirao za flautu, što je postao standard izvedbi u 20. i 21. stoljeću.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet klasike posvećene produkciji opere ‘Lucia di Lammermoor’, a emisiju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi: