Mali morski čovik

Toni je ribar, a tek mu je 11 godina. Ide u 5.A razred splitske OŠ Plokite. Za današnje vrijeme, on je uistinu neobičan dječak. Svaki slobodan trenutak koristi za ribolov, i nije mu bitno hoće li što i uloviti.  Ako je bio na moru, dan mu je ispunjen.

Tonija smo upoznali sasvim slučajno - kada je pomagao viškom ribaru Kalamberi kuhati brudet, motao se oko "teće" i "upao u kadar". I tako papričica po papričica i maleni je Toni dobio svojih 5 morskih minuta. Jer, uz brudet smo doznali da taj momčić svakog jutra ili popodneva, ovisno kada je nastava, isplovljava u ribolov.

- A inače u svakoj "kužini", kad idemo "digod" ili ovako na brodu, to mu je jedna posebna strast. Spojio je more, ribe i kuhanje. Autohtoni mali čovjek dalmatinskog ovog kraja i treba to podržavati, zato smo mi tu uz njega da mu dajemo snagu, kaže Maja Šimunović.

- Ujutro napišem domaći, onda ovako kad je lijepo vrijeme odem na ribe, a ovako kad je bura "oden ode", a kada je ljepše odem na Šoltu, tako.

Uz domaći, uspio je Toni već zarana i ješke pripremiti. Ima i malu od palube - mada je sestra starija desetljeće - zna se tko je glavni na brodu. No, Mia se ne buni, i ona će radije na more, nego na Rivu. Sinkronizirana plivačica, spasiteljica na plaži, a sada i studentica u Nizozemskoj, praznike provodi za kormilom, vozeći brata od pošte do pošte.

- Mislim da je najviše neka sloboda kad vidite ovako sve plavetnilo oko sebe, nekako osjećate neki unutrašnji mir i stvarno bude lijepo za opustiti se i ovako uživati, iako nekada uvjeti znaju biti grozni, ali isplati se u dosta situacija.

Jutros nema kapitalaca, sve dječji ulovi. No, ne bi Toni nikad mijenjao udicu za igricu.

- Ništa to, bolje je ići ovako na ribolov nego biti na mobitelu, "buljit" stalno u mobitel. Ljepše je izaći na zrak.

Na pitanje što mu je toliko privlačno, sami ulovi ili pripremanje, kaže:

- A drago mi je otići na more, volim more, brodove, ribolov, konope. Stalno pričam o ribolovu kad mogu na satu, sad učimo taman lekciju o moru kako je živjeti u vodi. Stalno mi govore ajme ti i tvoje more, da sam dosadan s tim morem, ribolovom. A oni su dosadni s mobitelima, kad pričaju o nekoj novoj igrici mene to ne zanima.

Zanima ga veslanje, član je i izviđača pomoraca, na ponos tati i didi pomorcima. Otac i sada plovi. Dok mu učitelj ne dođe kući s broda, spominje se Toni ugora od 13 i pol kg. Zna sve ribe, alate, brdo slanih recepata. Ima svoje tajne pošte, strpljenja za lov napretek. Voli pedoče, brudet i buzaru. Čita morske časopise, kad mora i lektiru. Mali morski čovik veliko je čudo.