Napoleonova Baterija na Braču

Da je Brač poseban otok znao je to i Napoleon. Davne 1806. godine izgradio je na milnarskom rtu Zaglav utvrdu kako bi kontrolirao promet splitskim vratima. Ova povijesna činjenica uskoro će postati turistička atrakcija.

Naša ekipa uz domaćine i otočke HGSS-ovce prva je isprobala Napolenovu turu. Rt Zaglav nalazi se na krajnjoj zapadnoj točki otoka Brača i dio je splitskih vrata. Pruža pogled prema Hvaru, Šolti, Mrduji i Splitu. A time se očito vodio i Napoleon.

- To je priča o mjestu, o milnarskoj vali i splitskim vratima i znakovima povijesti. Zaglav, njegov dio je sačuvan, kaže povjesničarka umjetnosti Margareta Šimat.

- Francuska utvrda izgrađena je 1806. godine. Ima otprilike 560 kvadrata, ali sve ćemo bolje znati kad se očisti, imat ćemo tad bolju sliku stanja, a sada vidimo samo neke zidove uz more, kazala je direktorica TZ Milna Ana Gracin.

- Mjesto Zaglav spominje se i u Hektorovićevom "Ribanju i ribarskom prigovaranju" kada je drugog dana s barkom i veslima Hektorović doplovio ovamo, kaže Šimat.

Ova utvrda koja je poznata i pod nazivom Baterija, jedna od rijetkih na Jadranu koju su gradili Francuzi i to uz pomoć vrijednih otočkih ruku. Za koji tjedan raslinje će biti uklonjeno, izvirit će povijest i priče Napoleonovih pohoda. A zahvaljujući modernoj tehnologiji sve ono što se događalo na Rtu Zaglav 1806. godine - od bitaka do života u Bateriji - bit će pretočeno u kompjutersku simulaciju.