Jeste li u moru ugledali morskog konjića?

Morskoga konjića, jednog od najljupkijih stanovnika podmorja na Mediteranu, Grci i Ciprani odlučili su "brendirati" i pokazati svijetu kao nešto ekskluzivno. Zato smo u Pomorskoj večeri Hrvatskoga radija otvorili temu zaštite i prezentiranja morskoga konjića iz hrvatskoga Jadrana.

Akciju je potaknuo ronilac Ronilačkoga centra Foka iz Šimuna na otoku Pagu Vedran Dorušić, inače predsjednik sekcije ronilačkoga turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Samo za potrebe HRT-a u podmorju je snimio video prekrasnog morskog konjića. Otkrio nam je i neke zanimljivosti o toj životinjici, te prepričao iskustva grčkih i ciparskih kolega.
- Ciprani i Grci su napravili jedan jako lijepi projekt i kad ga prezentiraju pred ljudima iz ostalih europskih zemalja, svi su ushićeni, jer ja mislim da svatko tko vidi morskog konjića, sviđa mu se ta posebna životinjica. Osnovali su i jedan institut i promoviraju to kao nešto „njihovo“ tako da su zapravo velike mediteranske populacije samo na Cipru i u Grčkoj, dok mi znamo da kod nas ima prilično velika populacija i da su zdravi i da bi se tako nešto moglo i kod nas napraviti, kazao je Dorušić.

Morski konjić obitava ondje gdje se kupamo

- Ne voli duboko more, nego voli nekakav prijelaz s pijeska u tanku travu i ondje ga nalazimo u malim dubinama. Zapravo, isto tako nam je želja objasniti ljudima da ga mogu vidjeti običnom maskom i disaljkom, samo treba shvatiti kako ga najbolje uočiti. To je slično kao kad berete gljive ili šparoge. Treba malo „uloviti“ oko. Jer, morski konjić je stalno prisutan oko nas i lako ga je uočiti, kazao je.

Na pitanje što možemo učiniti kako morski konjić ne bi bio samo grčko-ciparski, odgovara:

- Već postoji ideja koju ćemo početi promovirati potkraj ovoga mjeseca u suradnji s drugim ronilačkim klubovima  i udrugom Sunce iz Splita, kako bi najprije ljude uputili u to gdje oni žive, kakva im je priroda života, zašto su specifični, lijepi i svima zanimljivi, kako ih možemo štititi, da upozorimo na nešto što njima smeta, poput nekih oblika ribolova od kojih nažalost stradavaju. Iako, ja znam velik broj ribara koji se stvarno trude  da ih žive ispetljaju iz mreže i vrate u more. Tako da već sada postoji određena svijest ljudi koja je dobra za njih, ali mislim da se može napraviti puno, puno više.

Posebnost morskih konjića

- Posebni su možda upravo tome što tata nosi mlade. Ne znam kako točno ide oplodnja kod njih, ali će zapravo mužjak donijeti mlade i čuvati ih u utrobi i on ih izleže i ima svu brigu s mladima.

A ako ih ipak uočite uživajte u prizoru bez da ih dirate i milujete. Te krhke morske životinjice nije, naime, poželjno dirati, upozorava Dorušić.