Musapstan, zadarska pluća trebaju našu pomoć

Jedna od najvećih šuma pinije na Mediteranu - Musapstan iznad Zadra - značajno je prorijeđena. Iako se više od desetljeća ta zelena "pluća" grada planiraju urediti i oplemeniti sportsko-rekreacijskim sadržajima, šuma na Musapstanu još uvijek čeka novi režim upravljanja kao "urbanom" ili "park šumom".

Snimke ogoljene šume Musapstan poslali su gledatelji - zabrinuti zbog, kako su nam rekli, prekomjerne sječe. I doista, izvučeno je na tisuće kubika trupaca, ali prema  programu gospodarenja tom šumom.

Tijekom ove godine sanirat će se posljedice olujnih vjetrova koji su lani u nekoliko navrata poharali zadarsko područje pa i ovu zelenu oazu iznad Zadra.

- Ovim obuhvatom su isključivo oštećena stabla bila sanirana, a sva drvna masa završava na lokacijama koje troše bio masu. To su Solana-Pag, Kalun-Drniš, Bioenergana-Benkovac, govori Mislav Maršić, upravitelj Šumarije Zadar.

Još uvijek uz putove prijete napukle grane.

- Mi smo prije svega u šumi. U šumi ne možemo pristupiti stablu kao u parku u gradu, gdje sa visokom ljestvama ili košarama dignete gore i porežete sve to skupa, naglašava Maršić.

Iako se o Musapstanu u zadarskoj javnosti dugo govori kao o "park-šumi" ona nema taj status, iako je za taj prostor izrađen projekt koji bi obvezao na zaštitu i uređenje šetališa, trim staza, igrališta.

- Mi smo aplicirali za EU fondove i čekamo od nadležnih da nam odgovore da li je prihvatljiv i hoće li ga financirati, rekao je Maršić.

Do tada se Šumarija Zadar brine za Musapstan.

-  Poštujući pravila struke. Mi ćemo sada prepustiti godinu-dvije dana prirodnom razvoju, ako ne dođe do njega, onda mi unosimo sadni materijal i sadimo nove biljke poput ovog ovdje. Tu smo prije 5-6 godina posadili 20 tisuća komada, pokazuje Maršić.

Nisu samo vjetrolom, požari i štetočine neprijatelji Musapstana.

- Otpad nam stvara velike probleme. Samo u 2019. smo sanirali 1200 tona. Tu se mora uključiti šira zajednica, treba nam pomoć komunalnih službi, naglašava Maršić.

Kako bi jedinstvena šuma pinije na zadarskom Musapstanu, ostala i dalje zelena pluća grada.