Švedska, jedna od vodećih inovativnih nacija

Vinnova je švedska državna agencija koja dobiva 300 milijuna eura poreznih obveznika kako bi poticala inovacije.

- Mi smo vladina agencija pod ministarstvom inovacija. Podupiremo inovacije u medicini, autonomnim vozilima, kao i socijalne inovacije poput toga kako integrirati migrante u švedsko društvo, govori Joakim Appelquist, voditelj međunarodne suradnje.

Integracija je važna mantra ove agencije, a i sami integriraju doseljenike tako da zapošljavaju i strance, iako su vladina agencija. U Vinnovi tako rade i zaposlenici iz Francuske, Belgije, Njemačke, Britanije, Nizozemske, ali i Hrvatske i BiH!

- Ne gledamo na nacionalnost, nego tražimo najbolje ljude, istaknuo je Joakim.

Za zadnja 2 oglašena mjesta prijavilo se 226 ljudi. Osim toga, švedska agencija za inovativnost ima i urede u inozemstvu.

- Imamo sveučilišta i poduzeća koja su globalna, a mi ih pratimo u tom globalnom okruženju. Imamo ured u Bruxellesu , jedan u "Silikonskoj dolini"- tamo želimo biti prisutni i osluškivati što se događa, povezivati ih sa Švedskom. Zadnjih godinu dana otvorili smo u ured u Tel Avivu koji je živo društvo, osobito u umjetnoj inteligenciji, govori Joakim.

Vinnova ne odaje dojam uredskog prostora, uređena je kao velik otvoren stan- odnosno dnevni boravak.

- Mi smo jedna od vodećih inovativnih nacija, uvijek smo među prvih 5. Imamo velike internacionalne kompanije koje investiraju u R&D, startupove koji donose nove ideje, a i dobri smo u suradnji, naglašava Joakim.

Omiljeni projekt mu je inovacijski hub u Gothenburgu koji povezuje velike i male kompanije, a jedan od značajnijih i tipičnih projekata je automatizacija proizvodnje u švedskim rudnicima. Troškove treba smanjiti kako bi se zadržala konkurentnost, specijalizirale su proizvodnju samo najčišćeg čelika, ugljen se uvozi iz Australije, proces rudarenja je automatiziran, a na kontroli procesa mogu raditi i osobe s invaliditetom.