20 godišnjica smrti Ive Robića

U povodu obilježavanja 20 godina od smrti Ive Robića HDS – ZAMP je objavio zanimljivu infografiku 'Sjećanje na 'Mister Morgena', a na usluzi HRTi prikazujemo film iz novog ciklusa 'A Porina dobiva...' posvećen Robiću.

Ivo Robić počeo nastupati u inozemstvu zahvaljujući svojim ljetnim nastupima u Opatiji, a osim toga dobar dio godine živio je u svojoj kući u Ičićima. I najzad, preminuo je u Rijeci, na današnji dan 2000. godine.

Ivo Robić bio je radijska i festivalska zvijezda pedesetih godina prošlog stoljeća. Pobjeđivao je na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu pjesmama ‘Serenada Opatiji’, ‘Ta tvoja ruka mala’ te ‘Mala djevojčica’ u duetu sa Zdenkom Vučković. Njegove pjesme ‘Samo jednom se ljubi’, ‘Golubovi’ i mnoge druge neprekidno su se izvodile u radijskim programima.

Ivo Robić napravio je i izuzetnu međunarodnu karijeru. Pjesmom ‘Morgen’, zbog koje su ga nazvali Mister Morgen, držao se visoko na inozemnim top listama, a osvojio je i Brončanog lava Radio Luxemburga, tada najutjecajnije glazbene radijske stanice. Bila je to prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na američke top liste.

1960-te godine bile su vrhunac njegove karijere: tada se, međutim, polako mijenja i javni glazbeni ukus, pa se Ivo Robić okreće regionalnim festivalima.

Bojan Mušćet, poznati glazbeni kritičar iz Rijeke, u riječkom Omladinskom listu ‘Val’ 1980-ih godina prepričao je sjećanja Ive Robića iz Hamburga gdje je on, navodno, u jednom klubu čuo tada nepoznate Beatlese i preporučio ih svojem menadžeru.

U povodu 20. godišnjice smrti Ive Robića na usluzi HRTi prikazujemo film iz novog ciklusa A Porina dobiva..., a važnije trenutke i ostvarenja njegive karijere pregledajte u infografici koju je objavio HDS – ZAMP: