Pametna rasvjeta za pametne gradove

U splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori organizirana je radionica o "pametnoj rasvjeti za pametne gradove". Takva rasvjeta ne samo da je višestruko korisna nego i ekološki prihvatljivija te štedljivija.

U Splitu uglavnom samo svijetle, no tijela javne rasvjete mogla bi, primjerice, mjeriti kvalitetu zraka, nadzirati parkirališta, brojiti vozila, dojavljivati da su kante za smeće pune...

- To vam funkcionira na sljedeći način - vi na kantu za smeće trebate staviti čip koji komunicira sa lampom, odnosno s tim dijelom lampe i centrom koji to kontrolira u određenom trenutku, rekao je Zvonimir Miler, stručnjak za pametnu rasvjetu.

Preduvjet je LED javna rasvjeta, za koju splitski proizvođač tvrdi da gradovima i općinama donosi uštedu električne energije od 80%.

- Svako rasvjetno tijelo može pjevati ako netko želi, dakle pitanje je mašte što želite sa javnom rasvjetom. Javna rasvjeta je inače vrlo pogodna za bilo kakav smart, dakle da bude dio implementacije smarta iz jednostavnog razloga što je teritorijalno pokrivena svugdje, objašnjava Zlatko Rubić, proizvođač LED javne rasvjete.

Temelj za pametnu rasvjetu ta je splitska tvrtka već postavila u Kninu, Cisti, Brelima, Okrugu, očekuju da će ih napokon primiti i Grad Split. Pogotovo jer se naplaćuju isključivo iz uštede energije, što je dodatni plus u odnosu na konkurenciju iz Nizozemske i Belgije.

- U pitanju nije prezahtjevan projekt i isplativ je, u ekonomskom smislu, unutar 5 godina, ističe Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split.

Važno je spomenuti i da se povećanjem kvalitete javne rasvjete ne smanjuje samo potrošnja energije nego i svjetlosno onečišćenje. U Hrvatskoj je dosad LED žaruljama zamijenjeno oko 100 tisuća rasvjetnih tijela.