Njima je bolje u Slavoniji nego u Njemačkoj

Braća Kerovec život u Njemačkoj zamijenila su radom na obiteljskoj farmi u Kućancima Đakovačkim. Počeli su s uzgojem ovaca, a uz pomoć novca iz programa ruralnog razvoja otvorili su i farmu tovne junadi. Lako nije, ali može se uspjeti, potvrđuju momci u dvadesetima koji na taj način žele vratiti život u svoj kraj, u selo u kojemu danas nema ni trgovine.

Prije samo godinu dana ovo je bio san mladog poljoprivrednika koji se uz pomoć novca iz programa ruralnog razvoja pretvorio u stvarnost.

- Znači napunio sam farmu, podigli smo silose, pokrenuli smo posao u mom selu. Ovo je malo selo od 100 stanovnika, kaže Antonio Kerovec.

- Otišao sam na godinu dana u Njemačku, probali, išli vidjet. Kažu ljudi tamo teče med i mlijeko, pa sam se htio uvjeriti. Nije baš tako. Brat je pokrenuo ovaj posao cijeli, poljoprivreda i sve i pitao on mene hoćemo li krenuti zajedno, prisjeća se početaka Mihael Kerovec.

Antonio se prijavio na dva natječaja i dobio nepovratnih 100 tisuća eura. Zahvaljujući tomu danas  je u njegovim stajama 155 grla tovne junadi, a stado ovaca povećano je na 200. U tome su ih podržali i roditelji.

- Da je bilo svejedno, nije bilo svejedno. Ali oni imaju želju, imaju volje, rade, trude se, a mi im pomažemo koliko god možemo, koliko god znamo i voljeli bi da uspiju, ističe majka Marica Kerovec.

Vjetar u leđa dale su im mjere ruralnoga razvoja, posebice za poticanje mladih poljoprivrednika.

- Sredstva su utrošena. Financirano je više od 1500 takvih projekata vrijednih preko 500 milijuna kuna. Što se tiče mjere malih gospodarstava do sada je ugovoreno oko 3 tisuće takvih projekata, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Braća Kerovec trenutačno obrađuju oko 150 hektara zemlje. Farmu žele proširiti, ali nemaju dovoljno zemlje.

- U mojoj općini ima jako puno zemlje no nije dobro raspoređena. Ja očekujem ove godine da se to promjeni. Znači imam veliki broj uvjetovanih grla, punio bih još, poručuj Antonio. 

A to je oko 400 grla tovne junadi, za koje, ističe, ima ugovoren plasman na tržište, a uz članove obitelji i dvojicu zaposlenih radnika, namjerava ih zaposliti još kako bi svi ostali živjeti u svom selu. Baš zbog toga žele i uspjeti.