Znaju li maturanti što ih očekuje nakon školovanja?

Poznaju li maturanti svijet rada i znaju li što ih očekuje nakon školovanja - pitanja su iz istraživanja u kojem je sudjelovalo 1100 učenika iz 54 srednje škole u Hrvatskoj. Dio je to europskog projekta "Znanjem do prava", predstavljenog u Varaždinu.

Hrvatski srednjoškolci stječu mnoga znanja, odrađuju praksu, ali gotovo ništa ne nauče o pravima vezano za radne odnose - pokazalo je istraživanje splitskog Pravnog fakulteta i sindikata Preporod.

- Najlošije rezultate su imali u pitanjima kolko može biti prekovremeni rad zatim koliko može trajati rad na određeno vrijeme, rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Sindikati bi se trebali zabrinuti, tvrdi Stipić, što su najlošiji rezultati bili iz pitanja o sindikalnom djelovanju.

- Samo 19 posto učenika je izjavilo da ima povjerenja u sindikate. A čak nešto manje od toga je izjavilo da će se čim se zaposli učlaniti u sindikate, kaže Stipić.

Stoga Preporod s partnerima na projektu, poput Međimurske županije, skretanjem pozornosti na učenike pravi veliki zaokret.

- Sindikat osim svoje primarne uloge, a znamo ona kakva je, se bavi i nečime što podrazumijeva kompetencije za učitelje, zaposlenike u našem obrazovanju, ali i učenike. Dakle, to je jedna linija koja u konačnici daje rezultat da se i učenici mogu lakše osposobiti za tržište rada, ističe međimurski župan Matija Posavec.

Maturanti će uz svjedodžbe na kraju srednjoškolskog obrazovanja dobiti i priručnik sa svim podacima važnim za ulazak na tržište rada.